Adamovští se zlobí. Prasata jim ničí zahrady (Blanenský deník)

22.09.2014 08:51
 

Někteří lidé z Adamova si plánují kolem zahrad postavit betonové ploty. Jinak hrozí, že jim divoká prasata sežerou celou úrodu

Adamov
Zatímco houbaři mají v lesích v okolí Adamova ráj, majitelé zahrad zažívají peklo. Jejich jablka, mrkev, rajčata či hrozny se staly centrem pozornosti divokých prasat. Ve svém přirozeném prostředí nemají co na zub, a tak jevůněpotravy zahnala až k rodinnýmdomům.
To zlobí například Petra Prudíka, který bydlí v části zvané Kolonka. "Máme zahradu o rozloze tisíc dvě stě metrů čtverečních. Prasata nám sežrala jablka, mrkev, třešně, rajčata, dokonce dříve i ještě zelené jahody. Zkrátka všechno kromě pórku, který jim asi nechutná. Zahrada nyní připomíná rozorané pole," postěžoval si Prudík.
Nyní dokončuje kolem svého domu živý plot a doufá, že pomůže. "Ještě jej musím zpevnit a vyplnit v něm díry. Pokud si přes něj divočáci najdou cestu, budu muset pořídit betonový plot, který bude stát nejméně padesát tisíc korun," posteskl si Prudík.

Prasata se nebojí
Celé prasečí rodiny řádí i na pozemcích jeho sousedů. "V noci jich tam je kolikrát i pět. Aani se nebojí, když se je snažíme zahnat," uvedl Prudík.
O problému živě diskutují obyvatelé Adamova i na facebookových stránkách města. "Když jsem šel kolem páté hodiny ranní na vlak, asi deset metrů přede mnou profrčeli přes cestu dva dospělí divočáci a jedno mládě," popsal jeden z diskutujících.
Jaroslav Kučera, který má zahradu naproti adamovskému vlakovému nádraží, si před časem postavil plot s betonovým základem. A od černé zvěře má klid. "Jinak bych měl smůlu jako ostatní. Prasata doslova posečou všechno jako kombajn. Jsou přemnožená," řekl Kučera.
Jednatel Okresního mysliveckého spolku Blansko Jaroslav Zelený vysvětlil, v čem je zakopaný pes. "Je houbařská sezona, a tak lidé prasata vypudili z lesů. V okolí Adamova nejsou zemědělská pole, kam by se černá zvěř chodila nažrat. A také není tolik žaludů a bukvic jako v minulých letech," zdůvodnil Zelený. Divočáky, kteří nyní potřebují nabrat tukové zásoby na zimu, není podle něj možné lovit na nehonebních pozemcích. "Východiskem může být to, když obyvatelé Adamova anebo město podá na blanenském odboru životního prostředí žádost o výjimku z lovu. Obávám se ale, že v parku nebo mezi bytovkami žádný myslivec střílet nebude. Kulka se může odrazit a někoho zranit. Ale na okraji lesa by už možná lovit šlo. Záleží na situaci," uvedl Zelený.
Trápení majitelů zahrad z Adamova podle jeho slov samo odezní asi za čtrnáct dní, kdy lidé postupně přestanou sbírat hříbky. "Prasata se pak vrátí zpátky do lesů. Pachové ohradníky nezabírají, jsou to vyhozené peníze. Doporučuji neponechávat na zahrádce například nahnilá jablka na kompost, to prasata velmi láká," poradil Zelený.

Desítky stížností
Držitelem honitby v okolí Adamova je Školní lesní podnik Křtiny. Vedoucí střediska myslivosti Martin Zouhar plánuje společné lovy myslivců na černou zvěř také v okolí Adamova. Jenže až od poloviny října, okamžité řešení podle něj není možné. "Musíme dodržovat bezpečná pravidla střelby. V tomto období je ještě na stromech listí, do porostů není dobře vidět. Může tam být ukrytá zvěř, ale i člověk," upozornil Zouhar.
Vedení města zaznamenalo od obyvatel desítky stížností. "Jsem rád, že zahájení odstřelu začne v nejkratším možném termínu. Chystáme se prověřit možnost o požádání výjimky k dřívější honitbě. Obávám se ale, že to nebude z hlediska zákona možné," řekl starosta Adamova Roman Pilát.