Bobří mládě pokousalo u řeky mladíka. Musel do nemocnice (Mladá fronta DNES)

26.06.2011 19:35

 

 

 

Kuriózním zraněním třiadvacetiletého mladíka z Hodonína skončila před dvěma dny jeho procházka se psy v hodonínském přístavišti U Jezu. Petra Širokého napadlo ve vysoké trávě ostrými zuby asi čtyřiceticentimetrové bobří mládě. Překvapenému mladíkovi se zakouslo do šlachy levé ruky.
Se dvěma silně krvácejícími ranamimusel poté do nemocnice na zašití.
"Byl jsem se psy na procházce u hodonínského jezu, když najednou ucítili něco ve vysoké trávě a nešli odvolat. Myslel jsem, že je tam ježek.
Začal jsem tedy rukou v trávě šátrat a najednou se mi do ní zakouslo vyplašené bobří mládě," vylíčil začátek kuriózního zážitku Petr Široký.
Myšlenky měl jediné. "Nechtěl bych potkat jeho mámu s tátou," blesklo prý mladíkovi hlavou, když bobr vytáhl své ostré zuby z jeho předloktí a dal se na útěk. Napadený muž míní, že se zvíře jen leklo a "ostře ohradilo" proti jeho přítomnosti. Podobný útok jinak plachého bobra na člověka překvapil i lékaře hodonínské nemocnice Bohumila Holuba. "Po ošetření ran jsme mladíka pro jistotu vyslali ještě na očkování proti vzteklině. Útok bobra je totiž opravdu velmi neobvyklý, obecně jako útok každého jinak plachého zvířete na člověka," komentoval lékař.
Napadení se ale naopak příliš nediví provozovatel hodonínského přístaviště U Jezu František Ondruš, který ránu pokousanému mladíkovi ošetřoval.
"Čekal jsem to. Zhruba metr velký bobr se nám tady potuluje a má vyšlapanou cestičku už od loňských povodní. Byla to jen otázka času, kdy se něco podobného stane," řekl.
Podle něj to nyní vypadá, že se bobří rodinka rozrůstá. "Bobr patří sice mezi plachá zvířata a je aktivní spíše za soumraku, ale pokud je jich v teritoriu více, může tuto svou plachost i ztrácet," potvrdil domněnku provozovatele přístaviště i Stanislav Koukal z Agentury ochrany přírody a krajiny v Brně.
Bobr evropský je po jihoamerické kapybaře druhým největším hlodavcem světa. Může vážit až třicet kilogramů a dorůst až do jednoho metru. Soužití s bobrem v Česku se ale začíná prodražovat. Chráněný druh se rychle množí a šíří se i tam, kde překáží. Jen na jižní Moravě se proti němu v příštích dvou letech postaví stěny a ohradníky za bezmála padesát milionů korun.