Čištění zbraní

26.10.2010 10:26

 Čištění zbraní

Tento článek je spíše jako informativní popis základních možností a způsobů čištění a hlavně subjektivní názor a popis toho jak čistím já. Článek je určen především myslivcům, mladým a začínajícím střelcům, sportovní střelci své zbraně čistí většinou lépe, ale i tam se najdou vyjímky a jak bílé, tak černé ovce.

Začal bych tím, že se o zbraň musíme starat. Protože moderní zbraně jsou vyrobeny z nerezových a korozivzdorných slitin, můžete se setkat s názorem, že čistit zbraň je zbytečné. Není to pravda. Ve zbrani se hromadí nečistoty mohou přivodit selhání zbraně v nejnevhodnější okamžik. Druhým aspektem je, že zbraň musíte rozebrat a prohlédnout součástky, zda nejsou nějak poškozené. Včas objevená vlasová trhlina může střelci zachránit zdraví, ne-li život. Zbraň je vizitkou toho, kdo ji nosí a je v jeho zájmu dobře, kvalitně a často čistit svou zbraň , aby dosahovala pokud možno dlouhodobě stejné přesnosti, spolehlivosti, funkčnosti a mimo jiné i neztrácela tolik na hodnotě. Pohled na některé zbraně v komisi je žalostný, tristní a pro mě často smutný. Určitá, zejména dlouhodobá zanedbávání čištění a základní údržby jsou bohužel trvalá a často nevratná.

Protože problematika čištění může být poměrně rozsáhlá, zkusím článek rozdělit do několika částí.

 

Kdy čistit.

Co nejdříve po střelbě. Kdy usazeniny ještě nestačily zatvrdnout a nejsnáze se odstraňují. Zbytky zplodin jsou agresivní a velmi rychle vedou ke vzniku koroze. To vše je třeba odstranit. Stejně je třeba odstranit prach a vlhkost. Čistění začíná rozborkou zbraně. V jejím průběhu si všímáme, zda na zbrani nedošlo k poruše nebo nadměrnému opotřebení.

Nezapomínejme ale i na zbraně v trezoru. I pokud je zbraň v trezoru uložena řádně vyčištěna i nakonzervována. Je nezbytné konzervaci po určité době obnovit (v závislosti na použitém oleji a uložení zbraně – jinak je třeba konzervovat ve vlhké garáži, jinak ve vytápěném bytě). Já své zbraně min 1x za měsíc prohlídnu, přetřu naolejovanovou hadrou , příp. ze zbraní ze kterých delší dobu nestřílím a jsou bez tvrdochromu, konzervuju i vývrt.

Jak čistím já: snažím se co nejdříve po střelbě. Ne vždy je to ale možné. Většinou mám sebou na závodech, na střelnici, v pouzdře, v autě boresnake a malou lahvičku Brunoxu nebo Break free CLP oleje. Olej stříknu do hlavně a párkrát protáhnu boresnakem. Zejména, když prší, nebo je zbraň od potu, přetřu hadříkem a jemně naoleluji. Doma potom provedu „velké čištění a ůdržbu“.

Po každé procházce se zbraní ji min. přetřu lehce naolejovaným hadříkem. Naopak při vytáhnutí zbraně z trezoru za účelem jejího nošení ji vytřu do sucha tak, aby nebyl zaolejovaný celý oděv. Pokud byl nakonzervován i vývrt hlavně, před možnou střelbou jej vytřu do sucha.

 

Co čistit a jak čistit

Ještě než se budeme věnovat různým čistícím prostředkům , je třeba říct, že zbraň má mnoho částí a každá vyžaduje trochu jiné čištění a jinou údržbu.

Největší péči vyžaduje hlaveň . Pokud pominu použití boresnake (který používám pouze jako dolpněk, ne jako hlavní součást čištění) , nejdřív hlaveň vytřeme žíněným, nebo silonovým kartáčem.

Při větším znečištění naseseme čistící prostředek – olej , necháme min. 5 min, 1 hodinu, případně celý den (dle míry a způsobu znečištění) působit a pak :

1.       Abralonový kartáček – min. 5-10x protáhnout,

2.       Bronzový kartáček – cca 5x protáhnout,

3.       potom několikrát protáhnout silonovým kartáčkem

4.       do vytěráku dáme čistý hadřík (nejlépe z méně savé tkaniny PES) a vytíráme opakovaně dočista dočista, až je poslední hadřík úplně čistý.

5.       namísto hadříků lze s úspěchem použít „chlupaté“ bavlněné kartáčky.

Pokud výsledek není uspokojivý, celý proces opakujeme.

Při čištění vždy postupujte od nábojové komory k ústí. Dávejte pozor, aby jste hlaveň nepoškodili. Vytěrák by měl být z materiálu měkčího - hliník. mosaz, laminát, plast. U zbraní s pevnou hlavní a revolverů zamezte zakrytím mechanismu nebo držením zbraně hlavní dolů pádu nečistot do mechanismu. Současně je dobré nasadit na ústí chránítko hlavně. Může to být např. plastový kotouček, který brání kontaktu vytěráku s ústím hlavně.

Chránítko ústí je nezbytné, pokud nejsme schopni dodržet jedno ze základních pravidel, a to čistit vždy od nábojové komory k ústí. U některých zbraní to prostě nejde.

Po prvním protažení hlavně, pokud je to nutné, ji vyčistěte pečlivě bronzovým , drátěným, nebo nejlépe abralonovým kartáčkem. Ten uvolní částečky kovu a olova otřené z pláště střely. Pokud jsou usazeniny odolnější, použijte některý roztok na odstraňování usazenin z hlavně. Po použití uvolňujících roztoků použijte opět kartáčky k protažení dále pak koudel nebo hadřík. Pokud na nich objevíte stopy znečištění, předchozí krok opakujte (kartáček, čistící roztok). Po manipulaci se zbraní ji otřete hadrem, jinak může pot z ruky poškodit povrchovou úpravu zbraně.


Pak je na řadě mechanismus zbraně. K odstranění nečistot použijte hadříky, štěpiny středně tvrdého dřeva, koudel, vyjímečně škrabky z mosazi nebo jiného měkkého kovu. Pro odstranění zatuhlých a zaschlých zbytků mazadel použijte rozpouštědla (Brunox, CLP) nebo specielní přípravky. Po ukončení čištění zbraň opláchneme od zbytků chemikálií. Během čištění si všímejte trhlin a deformací. Složitější zásahy přenechte zbrojíři.


Po vyčištění musíte obnovit film maziva. Na třecích plochách má zůstat jen tenký film maziva. Silnější vrstva může s nalepeným prachem způsobit zvýšené opotřebení. Pokud zbraň ukládáte na delší dobu použijte konzervační olej nebo vaselinu. Vaselina musí být bezvodá (převařená). Nepoužívejte olej na šicí stroje - zanechává po čase prykyřičný zbytek! Zhruba jednou za půl roku takto konzervovanou zbraň prohlédněte.

Jak čistím já:

Hlaveň: Hlaveň pistole dám na hodinu, na noc, či na den do spec. nádobky (tuba po vitamínech) s Break Free CLP olejem. Když čistím skutečně ihned a po pár ranách, tuto fázi přeskočím (jinak v lázni klidně i celý den) Hlaveň revolveru, brokovnice, pušky, prostě pevnou hlaveň nastříkám olejem Break Free CLP a potom:

1.       Abralonový kartáček – min. 5-10x protáhnout,

2.       Bronzový kartáček – cca 5x protáhnout,

3.       potom několikrát protáhnout silonovým kartáčkem

4.       potom bavlněnými chlupatými kartáčky do čista dočista.

5.       Pokud ze zbraně nebudu delší dobu střílet, na hadřík pár kapek Brak Free CLP oleje a párkrát protáhnu vývrt, aby byl velmi lehce naolejovaný. Před použitím zbraně zase vytřu, nejčastěji hadříky, příp. chlupatým kartáčkem dosucha. Zbraně, které používám „denně“ takto již neošetřuji.

Nebojím se např. velmi znečištěnou hlaveň brokovnice vypláchnout horkou vodou, příp. horkou vodou se saponátem. Samozřejmostí je potom důkladné vysušení a namazání.

Mechanismus zbraně: Složité součásti, které běžně nedemontuju (spouštěcí mechanismus, mechanismus kohoutu apod.) prolívám nejčastěji Brunoxem, někdy WD40, a různými přípravky (kartáčky různých velikostí a tvarů, zubní kartáčky, špejle, párátka, různá dřívka, plastové tyčinky apod.) odstraním nečistoty a mechanismus a zbraň vytřu. Mažu potom Break Free CLP. Brunox, i Break free je dobré nechat vždy chvíli působit. Jednou za čas rozeberu i zásobníky a vyčistím a lehce namažu.

Na konci čištění je potom nezbytnou proedurou všechny nástroje, a zejména kartáčky odmastit, umýt a vysušit a připravit pro další čištění. Pokud člověk v průběhu těchto operací jde střílet, je to nekonečný kolotoč, který stojí nejen peníze ale i spoustu času. Je nezbytné si tyto práce nějak zpříjemnit, uklidňovat se u toho, poslouchat hudbu, dívat se na televizi, přemýšlet, nebo naopak nemyslet na nic a jen odpočívat J

   

Oleje

Tady začnu tím, co používám já:

1. jednoznačne Break Free CLP–4 – to je čistící i mazací prostředek používaný US army i naší armádou. Pro mě jednoznačně to nejlepší jak na běžné čištění vývrtu hlavně, tak i na běžné mazání zbraně. Mám vždy jak ve formě spraye, tak ve formě kapátka – oleje.

2. Brunox. Čistící a mazací olej ve spray. Kromě toho, že velmi dobře čistí tak i docela pěkně voní. Brunox používám zejména na čištění, příp. proplachování. Na mazání ale primárně určen podle mě není, tzn. mažu něčím jiným, nejčastěji Break free CLP.

3. Break Free CLP pro konzervaci – výborný, až vynikající prostředek pro konzervaci zbraní na delší dobu, Nepamatuji si přesně označení, ale není to CLP-4 , dříve byly v černé lahvičce. Dnes jsou už v černé lahvičce i CLP-4, takže se to občas plete.

S těmito základními přípravky si myslím, že lze vystačit.

Asi nejčastejší prostředky používané tuzemskými myslivci jsou :

WD 40 je ČISTÍCÍ olej, tzn. trocha vazelíny v moři rozpouštědla.

KONKOR je KONZERVAČNÍ, tzn. troška rozpouštědla, v moři oleje.

WD 40 se má používat na čištění a uvolnění mechanismů, tomu odpovídá jeho složení které vyzlíná do všech spár a štěrbin, natáhne tam trošku maziva a poté vyschne. Tím uvolní např zarezlé součásti. Na konzervaci se nehodí protože po aplikaci vyschne a zanechá vcelku zanedbatelný film maziva. Po aplikaci WD 40, následném vyčištění hadříkem, by měl následovat nástřik KONKORem, nebo jiným konzervačním olejem. Výhoda WD40 a jeho vysychání je, že např, pokud zůstane v hlavni , nemění 1. nástřelnou.

 

Já na své zbraně ani WD40 ani Konkor nepoužívám. Tedy, oprava, WD40 používám a hodně a rád, ale na své zbraně jen a pouze pro vyhánění případné vlhkosti, a popřípadě jako levnější vyplachovadlo např. nečistot, ale vždy po WD40 následuje Break Free CLP, nebo nějaký jiný kvalitní mazací prostředek. Podle mého názoru je WD40 i Konkor jako jediný čistící i mazací prostředek na zbraně naprosto nevhodný, jako doplněk výborný, na zámky, kola, zarezlé předměty ideální a k tomu také primárně určen.

 

Na opravdu dlouhodobé uložení, příp. na delší transport je zaručená vazelína a voskovaný papír a nebo různé speciální prostředky k tomu určené.

Na ošetření pažby je ideální lněný olej a ten nesmí u mě doma chybět a byla doba, kdy se mi velmi špatně sháněl.

Olejů čistících, mazacích i různým způsobem speciálních je na trhu opravdu spousta. Můj názor je, že Break Free CLP v kombinaci s brunoxem naprosto stačí. Maximálně je možné k této silné dvojce přidat např. Carbon Cutter (odstraňovač karbonu) , různé odstraňovače olova, mědi, teflonu apod. Já tyto (většinou drahé) speciální přípravky rozhodně neodsuzuju, některé jsem zkoušel a některé opravdu fungují, některé podle mého fungují hůře a za ty peníze nestojí. Pokud ale čistíme pravidelně a dobře, Brunox a Break Free stačí. Jiná situace je, pokud se nám dostane do rukou zbraň silně znečištěná a zanedbaná. Tam se bez pomoci chemie a tvrdého ručního čištění neobejdeme. Moje zkušenost je zase taková, že ideální je to tak půl na půl . Něco pomůže chemie, ale i ruční práce se zejména abralonovým a bronzovým kartáčkem udělá své. A ani jedno by se nemělo přehánět.

Většina výrobců dělá celé řady výrobků a většinou je dobré se zorientovat, co je mazací olej, co je čistící olej, co je čistící chemie speciálně určená na určitý druh nečistot, co jsou různé kombinace, co je určené na dlouhodobou konzervaci apod. Netvrdím, že orientovat se ve všech výrobcích je jednoduché. A taky netvrdím, že mnou používaný Break Free CLP a Brunox je to nejlepší co lze sehnat a používat. Jen si zde dovoluji napsat svůj současný názor.

Základní čistící a mazací prostředky od renomovaných firem jsou : Balistol, Konkor, Brunox, Militec, Metaltec, řada VFG, Gun care, Pro Long, Gun Tec, M-Pro7 Gun cleaner, Tetra Gun, Gunex, řada Hoppe’s, Shooters Choice, One Lube, Parker-Hale 009, Youngs 303, T-Gun, Kano Kroil, Montana X-treme, Sweet7.62, Butch's Bore Shine, J-B Bore Brite Paste, Milfoam a jistě spousta a spousta jiných ve formě oleje, spray, vazelíny, lubrikantu, pasty, namočených hadříků a podobně. Řadu jsem jich vyzkoušel, řadu viděl, či zkusil někdo jiný, a spoustu jsem jich určitě nevyzkoušel a už asi nikdy nevyzkouším.

Automobilové motorové oleje. To je doména některých domácích šetřílků, ale viděl jsem to i používat velmi dobré střelce a dokonce někdy i sám používám. Je zde ale otázka jaký přesně, jestli syntetiku, jestl polosyntetiku s jakými aditivy, jaké teploty, jak moc, jak často a hlavně a především, když nějaký motorový olej, tak jen a jen na mazání např. styčných ploch. Rozhodně ne na čištění, samozřejmě.

Samostatnou kapitolou, pro mě zatím neprobádanou (a snad to tak i zůstane) je máčení do petroleje, do různých koncentrací peroxidu vodíku, používání čističů brzd apod. Vim, že jsou lidé co to používají. Já s tím nemám žádnou zkušenost a nikdy jsem, to nepotřeboval.

 

Kartáčky:

Kartáčky jsou hlavňové, komorové a speciální.

Pro každou ráži mám :

Min. 2-3 kusy Abralonového kartáčku – výborný na silně znečištěné vývrty

Min. 3 kusy bronzového kartáčku

Min. 3 kusy silonového kartáčku – tmavé i světlé, na kterých je lépe vidět ušpinění

Min. 3 kusy bavlněného chlupatého kartáčku, zase tmavší i světlejší

Komorový kartáček

Pro tvrdochromovou hlaveň brokovnice ještě ocelové kartáčky

 

Kartáčky jsou běžně se závity M3, M3š, M4, M4š, M5, M5š a to zakončené jak vnitřním, tak i vnějším závitem. Nákup správných kartáčků se správným závitem musíme sladit s konkrétní vytěrákovou tyčí a jejím zakončením – závitem.

  

BORE SNAKE

 

Bore snake , neboli had. Je moderní čistící přípravek pro rychlé protáhnutí a rychlé vyčištění vývrtu hlavně. Ačkoliv nejsem velkým příznivcem těchto hadů, pro každou ráži ho mám, protože skutečně je to rychlá metoda, jak např. ihned po střelbě trošku narušit nečistoty v hlavni a zbraň tak připravit na snadnější čištění doma. U velmi přesných zbraní ale opravdu pozor na možné droboulinké poškození ústí hlavně. Je třeba tahat boresnake kolmo dovnitř, do nábojové komory a také kolmo ven ústím hlavně. Např. pro ruské brokovnice s tvrdochromem v hlavni je jejich použití určitě vhodné. Boresnake se dělají jak pro krátké, tak pro dlouhé zbraně ve všech rážích.

Pozor na čínské kopie, které jsou sice levnější, ale kvalitativně výrazně horší , než originály.

  

Tyč vytěráku

Tyč vytěráku by měla být z materiálu měkčího než je samotná hlaveň - hliník. mosaz, laminát, plast, u brokovnice a větších ráží klidně dřevo. Přesto ale já skoro každý svůj vytěrák opatřím ochrannou smršťovací bužírkou, která zabrání kontaktu tyče vytěráku s vývrtem hlavně.

Vytěrákové tyče můžou být pevné, skládací, z několika dílů, běžně se závity M3, M3š, M4, M4š, M5, M5š a to zakončené jak vnitřním, tak i vnějším závitem. Pro tyto účely mám taky řadu redukcí a udělátek.

Je třeba pro každou ráži, pro každou sadu kartáčků, nádstavců mít ten správný vytěrák s tím správným závitem. Ideálně co nejvíce sjednotit tak, aby se daly příp. kombinovat.

Důležité také je mít správnou délku vytěrákových tyčí + vždy i nějaké kratší na čištění komory apod. Každá zejména dlouhá vytěráková tyč, pokud není určena ke spec. účelům by měla mít pohodlnou rukojeť, aby se nám čištění nestalo očistcem.

Největším problémem je vždy mít kvalitní dostatečně pevnou , a dostatečně tenkou tyč vytěráku zejména pro malorážky s dlouhou hlavní+ případně s nějakým nádstavcem , např. pro zvýšení přesnosti střelby. U těchto malorážek a příp. vzduchovek já pak s oblibou , kromě boresnake používám i různé speciální čistící válečky, příp. vatové tyčinky, ale to až dále.

Když jsme u vytěrákových tyčí, není vůbec na škodu mít doma připravené spec. tyče pro jednotl. ráže (z vhodného pevného, a zároveň ne tvrdého materiálu) pro případné vytahování uvízlých kulek v tom horším případě, nebo uvízlých čistících hadříků v případě lepším.

 

Další přípravky k čištění

Čistící náboje (střely) – existují, pro mě je to spíše okrajová záležitost, nebo-li nouzová. Jejich použití si umím představit např. na střelnici při přechodu z olověných střel na střely jiné, kde bez možnosti čištění s nedostatkem času takovým nábojem narušíme olověný povlak a zbraň připravíme k provozování jiného střeliva. Ale, já osobně nepoužívám, nemám téměř žádné zkušenosti.

 

Protahovací válečky – z molitanu, z vlněné plsti, z balny – existují pro různé ráže. Já sám používám pouze pro malé ráže, pro vzduchovky, malorážky, 4,5 - 5,5, kde je použití klasického vytěráku malinko obtížnější. Víceméně nahrazují čistící hadříky.

 

Koudel - dříve hodně používaná. Z vojny asi každý zná. Jejich použití dnes už je spíše sporadické a nostalgické, naposled jsem koudelí asi čistil Tacticala 858, ale proč ne. Materiál na čištění je to určitě vhodný.

 

Savé papíry – ano , já nepoužívám

Tkaniny PES tkaniny – výborná věc. Hlavňové hadříky ze speciální tkaniny ne moc savé. Velmi dobrá věc. Sám používám a doporučuji

 

Horká voda se saponátem – zkuste se zeptat předovkářů a vůbec černoprachých střelců. Někteří by bez horké vody téměř nic nevyčistili. Velmi dobrá a levná „chemie“ používat však s rozvahou a sušit a odpuzovat vodu a mazat. Potom, proč ne. Sám používám.

 

Chemie – přípravky na bázi čpavku (amoniaku) – pro silně znečištěné zbraně určitě ano, já sám s tímto moc zkušeností nemám.