Daxík odrazil útok divočáka! (Blesk)

24.01.2014 14:36

Daxík odrazil útok divočáka! (Blesk)

 

Pes letěl vzduchem 10 metrů * Utrpěl četná zranění

HARTMANICE
Šok na honu zažila Marie Valdmanová (39) se psem Daxem. Při naháňce je totiž napadl divočák. Pejsek se mu ale postavil. Byl zraněn, ale paničku ochránil.
Hon se změnil v drama, když z remízku vyrazil divočák. Nabral Daxe a odhodil ho na 10 metrů daleko. Tím, že na sebe tříletý border teriér strhl divočákovu pozornost, zachránil svoji paničku před napadením. "Dělala jsem honce. Bylo to hrozně rychlé. Jen jsem zírala, jak letěl vzduchem. Ani nekňučel, myslela jsem, že je konec," řekla Marie.

Zlatá vesta
Dax měl naštěstí na sobě speciální vestu z kevlaru s GPS, kterou mu panička před několika měsíci nechala ušít na míru. "Kdyby ji neměl, už by tu nebyl. Zachránila mu život, ochránila tepnu na krku," řekla členka mysliveckého sdružení Vlastějov Marie. Zraněný Daxík skončil na stole sušického veterináře Ludvíka Mikošky. "Zbraně divočáků jsou jak nože. Jen letos v době podzimních honů jsem šil každý víkend jednoho či dva napadené psy. Některé už nešlo zachránit," řekl zkušený veterinář a varoval. Podle něho agresivita přemnožených divočáků stoupá.

Co je kevlar
Speciální duté vlákno se začalo ve velkém vyrábět v roce 1971. Používá se tam, kde je třeba mimořádně vysoká pevnost a tepelná odolnost. Vyrábějí se z něj části letounů a raketoplánů, v automobilovém průmyslu části brzd a podvozků, neprůstřelné vesty, boty proti nášlapným minám, ochranné přilby a některé sportovní vybavení. Ochranná vesta pro border teriéra stála 7 tisíc.