Demonstranti: Pozvání lovkyně byl velký omyl (Brněnský deník)

14.05.2015 07:48

                                                 

  •                               
  •                                                                                                                         Vydáno v Zprávy z oboru myslivost                                                                     

Osmdesát lidí v Brně opět protestovalo proti lovkyni exotických zvířat Michaele Fialové. Chtějí, aby Mendelova univerzita uznala chybu
 
Brno - Mengelova univerzita. I takový nápis nesli včera odpoledne protestující před Mendlovou univerzitou v Brně. Na transparentu tak školu přirovnali k nacistickému doktoru Mengelemu, který dělal pokusy na lidech v koncentračních táborech. Demonstranti tak vyjadřovali svůj nesouhlas s dubnovou přednáškou kontroverzní lovkyně zvířat Michaely Fialové, která studentům v Brně vykládala o svých zkušenostech s lovem v Africe. Fialová je známá tím, že fotky s trofejemi zveřejňuje na sociálních sítích.
Před hlavním vstupem do budovy postává asi osmdesát převážně mladých lidí a drží transparenty. Jeden má i Španěl Roberto Carlos Ruiz, který přijel z Prahy. "Už dva roky tam žiji a o akci jsem se dozvěděl od kamarádů," říká Ruiz.
Shromáždění zahajuje organizátor Milan Jeglík. "To, že škola umožnila přednášku lovkyně, považujeme za absolutní přehmat a politováníhodný omyl," říká Jeglík a začíná předčítat odpověď na otevřený dopis, který protestujícím poslala univerzita.
Jeho vystoupení zpovzdálí pozoruje skupina studentů, která s ním nesouhlasí. "Přemnožená zvířata jako například divočáky je potřeba střílet. Jinak by utlačovali další zvířata," vysvětluje student krajinářství Petr Čech.
Po skončení projevů předává Jeglík odpověď na dopis mluvčímu univerzity Radovanu Kramářovi. "Škola aktivity lovkyně nepropaguje. Pozvali jsme ji, aby studenty seznámila s regulovaným lovem," uvedl Kramář a vyzval organizátory, ať navrhnou vhodné téma a uspořádají na univerzitě také přednášku. "Přijímáme a určitě ji připravíme," reaguje Jeglík.
Následně se demonstranti vydávají z Černých Polí přes Lužánky do centra Brna. Studentka Daniela Paloušová nese transparent s nápisem Stydím se za svoji univerzitu. "Fialová je zvrhlá a tím, že ji škola pozvala, u mě velmi klesla," vypráví studentka agroekologie.
Protestující si udělají krátkou přestávku před obchodem se zbraněmi v Rašínově ulici a pochod ukončí před budovou České televize. Tam předávají druhý otevřený dopis proti tomu, že televize odvysílala podle nich kontroverzní pořad s Fialovou.
Fotogalerie na www.rovnost.cz