Divočáci žerou úrodu i zvířata (Valašský deník)

26.07.2011 13:49

 

 

 

Prasata vytlačila z polí drobnou zvěř. V honitbách chybí zajíci, bažanti i koroptve

Valašsko
Páchají značné škody na úrodě, vytlačují z polí drobnou zvěř, způsobují dopravní nehody. Kdo? Divoká prasata. Přemnožila se. A myslivcům se nedaří jejich populaci snížit.
Loni přitom nimrodi oficiálně odlovili v českých honitbách sto padesát tisíc divočáků. To je dvojnásobek toho, co odstřelili před deseti lety. Na Valašsku je situace ještě horší. Myslivci tam loni odlovili tisícovku prasat. O něco dramatičtěji toto číslo vyzní ve srovnání se stavem před deseti lety. Jeto čtyřikrátvíce.
Černá zvěř se přemnožila kvůli pěstování technologických plodin. "Vytvářejí na polích hustý porost, v němž se prasata dokonale schovají a který jim poskytuje dostatek potravy. Zvěř proto nemá potřebu pole opouštět," vysvětlil předseda společnosti Agrotech v Poličné Jindřich Šnejdrla. Škody se přitom liší od zemědělce k zemědělci. "Někde jdou do tisíců korun, jinde do desetitisíců. Nejvyšší ztráty hlásí samozřejmě družstva, která pěstují na polích řepku nebo kukuřici," řekl Šnejdrla, který je viceprezidentem Agrární komory České republiky. Nejhorší situace je podle něj v Kelči, Poličné, Lešné, Zašové a v Ratiboři. "Nedá se ale říct, že by letos byly škody vyšší než v předcházejících letech. Drží se zhruba na stejné úrovni,"řekl Šnejdrla.
V jiných místech Česka je situace ještě dramatičtější. "My ale spolupracujeme s myslivci, takže se nám populaci černé zvěře daří jakž takž držetna uzdě," upozornil viceprezident českých agrárníků. Prasata v lánech řepky a kukuřice ale nevadí jen zemědělcům. Myslivci si stěžují, že je tam nemohou ulovit. "Musíme čekat, až půjdou k napajedlům. To je jediná šance," vysvětlil jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Vsetíně Jan Janoušek.
Nejhorší podle něj je, že prasata vytlačila z polí drobnou zvěř. "V honitbách chybí zajíci i bažanti, o koroptvích a křepelkách ani nemluvím. "Kdyby neexistovaly umělé odchovy, už je v přírodě nepotkáme,"upozornil Janoušek.
Podle něj jsou divočáci největšími predátory. "Normálně ta drobná zvířata požírají," postěžoval si myslivec.
Šance, jak snížit počty černé zvěře, jsou přitom minimální. "Chyba je v zákoně. Nimrodi, jejichž honitby tvoří zejména pole, a nemají tudíž požadovaných pět set hektarů lesa, nemohou dospělou černou zvěř lovit," upozornil Janoušek s tím, že dokud zákonodárci pravidla pro odstřel černé zvěře nezmění, bude populace neustále narůstat. A bude přibývat i dopravních nehod, které černá zvěř způsobí. "Loni se na Valašsku střetlo se zvěří šedesát řidičů. A v první polovině letošního roku jich bylo už třiatřicet," popsala vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková.
Řidiči by měli být při jízdě od setmění do úsvitu obezřetní. Pokud už hrozí srážka se zvířetem, měli by šoféři myslet na dvě pravidla.
Tím prvním je intenzivní brzdění, aby byla nárazová rychlost co nejvíce snížena. "Za druhé by se měli řidiči snažit udržet auto ve směru jízdy. Prudké otočení volantu totiž může mít fatální následky," doplnila Javorková.