Hubert musí být vousatý, velí hranická tradice

22.11.2013 11:00

Hubert musí být vousatý, velí hranická tradice (5plus2.cz)

 

HRANICE
Fanfáry trubačů, bubnování, výstřely z brokovnic a štěkot loveckých psů. Tak o sobě dává vědět Hubertova družina, která projíždí každoročně Hranicemi v nazdobených bryčkách a zve na Hubertskou zábavu, která odstartuje plesovou sezonu v Hranicích.

Pohádkovou atmosféru starých časů navozuje každoročně Hubertova družina v Hranicích. Městem projede tento pátek 22. listopadu a dvacet studentů v historických mysliveckých kostýmech bude zvát na Hubertskou zábavu.

"Hubertská jízda má více než stoletou tradici, dělá se od založení školy v roce 1896. Naše škola se může pochlubit tím, že je to nejstarší tradice tohoto druhu v Česku. Dnes jsou Hubertské jízdy v módě, jsou součástí společenských událostí mysliveckých sdružení," sdělil ředitel Střední lesnické školy v Hranicích Miroslav Kutý.

Jak probíhají přípravy na Hubertovu jízdu? "Začíná to demokratickou volbou sv. Huberta. Studenti čtvrtých ročníků si vyberou z každé třídy jednoho zástupce. Máme tři třídy, takže o roli Huberta soupeří tři studenti. Ti musí splňovat určité předpoklady. Musí být zarostlí a musí zvládnout mluvený projev. Kandidáti na Huberta pak předstoupí před porotu složenou ze sedmadvaceti zástupců studentů a musí přednést řeč," popsal pedagog školy Luboš Bartoš. Z tajného studentského hlasování letos vzešlo jméno Roman Štifil.

"Mám z toho radost. Je to důležitá funkce, ostatní žáci mě budou poznávat. Na druhou stranu je to zodpovědnost a samozřejmě mám strach, abych něco nepokazil," vyjádřil se Roman Štifil z Mikulova. "Jak znám tvoji povahu, tak ty to nepokazíš," řekl mu s úsměvem ředitel školy.

Jednoduché není ani sestavit Hubertovu družinu. "Ta bude mít letos dvacet lidí, bude oblečená do historických kostýmů, které si půjčujeme z Moravského divadla v Olomouci. Vybíráme pomocníka k Hubertovi. Ten mu drží na pergamenovém listu proslov, který Hubert přednáší. Dalším členem je bubeník, který družinu uvádí do každého místa, kde družina zve veřejnost. Nejpočetnější skupinou jsou střelci. Těch je dvanáct, musí mít svého loveckého psa a zbrojní průkaz. A družinu doplňují čtyři trubači," vyjmenoval sestavu družiny Luboš Bartoš.

Troubení na lesnici se učí studenti ve škole "Za čtyři roky se to kvalitně naučí a jsou velmi žádaní. Každoročně vystupují před Vánocemi v pražském Rudolfinu, vloni například troubili ve Svatovítské katedrále v Praze. Jsou zvaní na troubení při honech a na různé myslivecké akce," doplnil ředitel školy.

Nácvik na Hubertskou jízdu probíhá den před samotnou akcí. "Za ty roky, co to děláme, víme, že obřad stačí vyzkoušet třikrát," sdělil Luboš Bartoš. V pátek ráno pak přijedou ke škole tři bryčky, kočí už má nazdobené koně, studenti nazdobí chvojím bryčky a mohou vyjet zvát na Hubertskou zábavu obyvatele města, starostku s místostarostkou, ale také studenty z dalších středních škol a nezapomínáme ani na domov seniorů," upřesnil Luboš Bartoš.

Hubertská zábava se pak koná v sobotu 23. listopadu v sokolovně. "Slavnostní večer zahájí loveckými fanfárami trubači naší školy, návštěvníky přivítá sv. Hubert se svou družinou a následuje výřad zvěře. Součástí večera je slavnostní stužkování, při kterém se představují maturanti," doplnil ředitel školy.