Kraj povolil odstřel kormoránů (Brněnský deník)

26.07.2011 13:52

 

 

 

Jižní Morava
Jsou postrachem rybníkářů a ryb. Teď se však budou muset mít chránění kormoráni na pozoru. Nová vyhláška Jihomoravského kraje povolí jejich odstřel. "Je to náš nepřítel číslo jedna. Kvůli jeho řádění přicházíme o několik milionů korun ročně," popsal problémy s dravými ptáky Aleš Vavřina z Rybníkářství Pohořelice na Brněnsku. Dodal také, že plánované opatření bude podle něj přínosem.
Individuální povolení plašit nebo zabíjet chráněné kormorány krajský úřad vydával už v minulých letech. Nyní se ale rozhodl pravidla sjednotit. Každý vlastník s průkazem povolujícím lov zvěře může díky tomu od září kormorány střílet. "Je to veřejný zájem. Početná hejna kormoránů velkých totiž značně škodí rybářskému hospodářství," vysvětluje rozhodnutí kraj na úřední desce svého portálu.
Konce kormoránů na jihu Moravy se však lidé podle zoologa Romana Zajíčka nemusí obávat. "Povoleným způsobem odstřelu není možné jeho populaci ohrozit. Je to inteligentní pták, který pozná myslivce s brokovnicí na kilometr daleko," vysvětluje Zajíček. Dodává ale, že problémem může být vyhnání tohoto predátora z rybníků na tekoucí vodu. Na řekách totiž může kormorán zase ohrozit populace dalších volně žijících druhů ryb, včetně těch chráněných zákonem.