Kvůli trofeji upytlačil jelena. Ten byl v říji (Olomoucký deník)

08.10.2013 09:48

Kvůli trofeji upytlačil jelena. Ten byl v říji (Olomoucký deník)

 

Moravský Beroun
Upytlačeného jelena ve středu našel při procházce lesem v okolí Moravského Berouna na Olomoucku náhodný kolemjdoucí. Tělo bez hlavy a trofeje leželo v berounské městské části Sedm Dvorů.
Náhodný občan nalezl tělo jelena bez hlavy v lese v místě, kterému tamní myslivci říkají honitba Muflon Pole Les. Nimrodi odhadují, že pytlák jelena střelil během uplynulých několika dnů. Případem se už zabývá i policie. "Podle odborníků se jedná o tříletý kus. Majitel si ho cení na sedmnáct tisíc korun," řekla krajská policejní mluvčí Marta Vlachová s tím, že při dopadení a usvědčení hrozí pytlákovi až dva roky vězení.
Podle myslivců z Olomoucka se jedná o výjimečný případ. Mnohem častěji se totiž pytláci v regionu zaměřují na srnčí zvěř. Jelen je pro ně na pozdější manipulaci a převoz příliš těžký. Váží okolo 150 kilogramů a není zrovna jednoduché ho jen tak naložit do auta a odvézt. "Teď, v době říje, navíc jelení maso velmi silně zapáchá a nelze ho využít pro lidskou spotřebu. Pro pytláka má hodnotu jen hlava a trofej a právě tu si odvezl s sebou," vysvětlil jednatel olomouckého okresního mysliveckého spolku Jiří Zbořil.
Srnčí zvěř je podle Zbořila pro pytláky poměrně snadnou kořistí. Je totiž hodně důvěřivá a nedostatečně ostražitá. "V noci zvěř oslní silnými světlomety. Srny zůstanou stát na místě a oni je pak bohužel velmi snadno uloví. Kus má obvykle okolo pětadvaceti kilogramů, což už není problém naložit do auta a odvézt," konstatoval s tím, že pytláci loví kvůli trofejím, masu i vidině peněz získaných z prodeje zvěřiny.