Lesy ČR se chtějí směnou lesů zbavit obory Jelenice na Opavsku

03.04.2015 10:00

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) se chce zbavit téměř třísethektarové obory Jelenice na Opavsku. Hodlá ji vyměnit se společností Opavská lesní za lesní pozemky, které má Opavská lesní jinde po republice, zejména na Moravě.

Vstupní brána do obory Jelenice.Foto archiv redakceVstupní brána do obory Jelenice.

Opavská lesní jako žadatel směny je nyní nájemcem lesů v oboře. Směna čeká na schválení ministerstvem zemědělství (MZe), které si k posouzení její výhodnosti dalo zpracovat odborné vyjádření, zjistila dnes ČTK na Lesích ČR a ministerstvu.

V minulosti se Lesy ČR směnou pozemků kontroverzně zbavily více než tisícihektarové obory Radějov na Hodonínsku. Oboru v roce 2010 získal bývalý majitel konzerváren Hamé Leoš Novotný. Směnu tehdy jako nevýhodnou pro stát kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad, nesouhlasil s ní jihomoravský hejtman Michal Hašek, padlo kvůli ní několik trestních oznámení a případ se řešil i v Poslanecké sněmovně.

Podle generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda, který podnik řídí od loňského jara, nelze případ Jelenice s Radějovem srovnávat. Radějov se vyměnil les za křoví. Tady něco podobného možná hrozilo, ale my jsme to včas odhalili, zastavili, řekl dnes Szórád ČTK a České televizi. Přichystaná směna je podle něj korektní a pro stát výhodná. Lesy ČR údajně dostanou kvalitní lesy, které využijí ke zcelení svých lesních majetků v takzvané arondaci.

Ministerstvo si u Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů nechalo zpracovat vyjádření k výhodnosti směny, zejména k ceně pozemků a k souladu směny s arondačním programem LČR. Dohodlo se na tom s LČR, aby mělo k dispozici i názor třetí osoby. Vyjádření by mělo být hotové v polovině května. Do té doby ministerstvo zemědělství nebude o souhlasu rozhodovat. Doporučení souhlas vydat nebo nevydat bude vycházet mimo jiné ze závěrů odborného vyjádření ústavu, řekl ČTK mluvčí MZe Radek Melichar.

Szórád přiznal, že původní návrh směny připravený před jeho nástupem do čela Lesů ČR nebyl pro podnik výhodný. Pozemky například nezapadaly do arondačního programu. Kvůli přípravě směny Szórád také loni odvolal z funkce šéfa krajského ředitelství LČR ve Frýdku-Místku.

Opavská lesní podle Szóráda pro potřeby směny nově koupila lesy, které již jsou pro LČR bezproblémové, zapadají do arondací a jsou zajímavé pro hospodaření. Dnes řešíme stav věci, který jsme zdědili, a snažíme se ho smysluplně a korektně dořešit tak, aby to bylo ku prospěchu státu, řekl Szórád.

Při transakci by Lesy ČR měly směnit 272 hektarů v oboře za 244 hektarů od Opavské lesní. Oba majetky mají podle znalců cenu v čase a místě obvyklou na úrovni 28,5 milionu korun.

Podle údajů z dokumentů v obchodní rejstříku je vlastníkem Opavské lesní Jindřich Grosser. Do loňského června v představenstvu firmy zasedal bývalý federální ministr vnitra a výkonný místopředseda ODS Petr Čermák.

Zřízení obory v údolí řeky Moravice spadá do konce 90. let. Lesy ČR tehdy její vznik podmínily tím, že Opavská lesní oboru oplotí a postaví v ní potřebná myslivecká zařízení. Opavská lesní do obory od roku 1999 investovala kolem 150 milionů korun, například do stavby lovecké chaty, skladů, kazatelen a krmeliště zvěře. Povolení cizí výstavby ve státní oboře Szórád označil za nestandardní rozhodnutí svých předchůdců.

Lesnické hospodaření v jelenické oboře je podle Szoráda problematické. Lesy v oboře jsou zařazeny v takzvaném režimu lesů zvláštního určení. Pro lesní hospodaření v nich platí řada omezení. V oboře se chovají a loví zejména daňci, mufloni, jeleni a divoká prasata.
Zdroj: financninoviny.cz