Ministerstvo zemědělství plánuje dotovat noktovizory

23.02.2015 13:37


  • Kategorie Myslivost


Ministerstvo zemědělství plánuje dotovat nákup přístrojů na noční lov, především pak prasete divokého, a to až 20 miliony korun ročně. Návrh příslušného vládního nařízení je nyní v takzvaném vnějším připomínkovém řízení, v němž se k němu mohou vyjádřit další resorty nebo krajské úřady, které by peníze měly rozdělovat.

Doporučený                                         Ministerstvo zemědělství plánuje dotovat noktovizory

"Jsme si vědomi, že nákupy těchto zařízení samy o sobě nevyřeší problematiku škod způsobených prasetem divokým, ale umožní uživatelům honiteb, kteří prokáží jistou intenzitu lovu, usnadnit nákup těchto zařízení," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. Dodal, že ministerstvo má v popisu práce maximálně a všestranně podporovat zemědělskou prvovýrobu. 

Ministerstvo počítá s tím, že se dotace nebude rozdělovat plošně. Nárok na ní budou mít jen lovci s honiteb, kde se ulovil určitý počet divočáků. Při výpočtu příspěvku vycházel úřad ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) z počtu více než 50 ulovených prasat. Jak vysoká bude částka na nákup jednoho noktovizoru, ministerstvo zatím nesdělilo.

"Konečná částka bude předmětem dalších diskusí. Rozhodně půjde pouze o příspěvek, nikoli o plnou částku na pořízení tohoto doplňku zbraně," uvádí na TÝDEN.CZ mluvčí resortu Jordán. Připomněl, že ministerstvo už nyní přispívá rovněž prostřednictvím krajských úřadů částkou 8 tisíc korun na pořízení odchytových zařízení na divoká prasata. Úřad rovněž prodloužil dobu, kdy je možné divočáky lovit.

Jak uvádí server TÝDEN.CZ, Ministerstvo zemědělství s takovým plánem v minulosti několikrát přišlo, ale nikdy ho nedotáhlo do konce. Kritici tvrdí, že by to přineslo přesně opačný efekt, protože malé honitby nikde v Evropě neumožňují racionální hospodaření se zvěří.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) pro TÝDEN.CZ uvedl, že hodlá tlačit na uživatele honiteb, aby dodržovali normované stavy zvěře a plány lovu, které chce více kontrolovat. Jurečka připravuje novelu mysliveckého zákona, která by v tomto smyslu měla jasně definovat požadavky na správce a pronajímatele honiteb. Cílem je, aby se skutečně odlovilo tolik zvěře, kolik se posléze uvádí v dokumentech.

"Budeme požadovat, aby u černé zvěře a případně u některých druhů vysoké byla při kontrole lovu předložena nějaká nezaměnitelná část odloveného zvířete, například z čelisti," řekl TÝDNU ministr. Dodal, že přemýšlí rovněž o institutu placeného lovce, který by odlovil stanovený počet zvěře, pokud by všechna jiná opatření selhala.

red.