Myslivci na Blanensku ulovili dvakrát více divočáků (Blaneský deník)

16.04.2013 12:24

 

 

Myslivcům skončila lovecká sezóna. Loni na Blanensku ulovili téměř dvakrát víc divokých prasat než rok předtím. Drobné zvěře je málo.

Posledního března skončila myslivcům lovecká sezóna. Na drobnou zvěř uplynulý rok nijak mimořádný nebyl. Černé zvěře však v uplynulé sezóně myslivci na Blanensku ulovili téměř dvakrát více než v sezóně 2011.
Podle jednatele Okresního mysliveckého spolku Blansko Jaroslava Zeleného způsobil prudký nárůst počtu divočáků takzvaný žírný rok. "V roce 2011 bylo hodně žaludů a bukvic, zvířata tak neměla potřebu chodit se krmit na vnadiště. Při individuálních lovech se tak podařilo odlovit méně kusů," vysvětlil Zelený.
Podle předsedy mysliveckého sdružení Obora Jaromíra Horáka je dalším důvodem nárůstu počtu černé zvěře také postupná změna skladby pěstovaných plodin. "Na polích se teď pěstují především technické plodiny, jako je řepka nebo kukuřice. Jsou to obrovské plochy a černá zvěř se v těchto polích zdržuje značnou část roku. Pro myslivce jsou tak divočáci pro lov špatně dosažitelní," uvedl Horák.
Díky tomu se také rodí více selat. "Zvěř má v polích klid a dostatek potravy. Dříve se prasata pářila jen jednou za rok, nyní ale takzvané chrutí probíhá celoročně," dodal Zelený. Zvýšení počtu černé zvěře ale přináší i větší škody na polích i v lesích. "Množství černé zvěře se už vymyká normálu a je to otázka, která se teď intenzivně řeší," podotkl Horák.
U ostatní zvěře myslivci na Blanensku nezaznamenali výrazný rozdíl oproti předešlé sezóně. Dlouhodobě nízké jsou stavy drobné zvěře. Malým zajíčkům mohla uškodit i letošní dlouhá zima. "Zima nebyla, co se týče mrazů, nijak extrémní. První zajíčci se ale začínají rodit už v březnu a ti špatně snášejí vlhko a výkyvy teplot. Jestli jim jarní sněhová nadílka nějak uškodila, se ale dozvíme až při sčítání zvěře," řekl Zelený.
V olešnickém mysliveckém sdružení ovšem zaznamenali v počtech drobné zvěře mírný nárůst. "Například bažantů jsme měli nejvíce za posledních deset let. Absolutní rekord jsme ale zaznamenali v počtu ulovených lišek. Většinou jich ulovíme maximálně kolem třiceti. V uplynulé sezóně jich bylo dvaapadesát," řekl předseda mysliveckého sdružení Olešnice Pavel Toman.
Ulovenou spárkatou zvěř hodnotili myslivci minulý týden na chovatelské přehlídce trofejí. "Co se týče kvality trofejí, letos nedošlo k žádnému výkyvu. U mufloní zvěře bylo letos o něco méně trofejí, které dosáhly na medaili. Muflon totiž nepatří mezi původní druhy zvěře a v současné době je trend jejich stavy v přírodě snižovat. Pokles oceněných trofejí se tak dá předpokládat každý rok," řekl Zelený s tím, že Blanensko není pro muflony chovnou oblastí.
Naopak je to s daňčí zvěří. "Na Blanensku je oblast chovu daňčí zvěře. Letos jsme měli jednu medailovou trofej," uvedl Zelený.
I loni na Blanensku na zvěř líčili pytláci. "Setkáváme se s nimi každý rok, jsou to ale spíše jen jednotlivé případy. Nejčastěji se zaměřují na spárkatou zvěř. Nejjednodušší je pro ně lov zvěře srnčí. Často se totiž zdržuje u silnic, kam na podzim buď chodí na popadané ovoce, nebo v zimě lízat sůl. Pytláci je tak mohou střelit přímo z auta a nemusejí zajíždět ani nikam dál do revíru," popsal Zelený.

***
Myslivecký rok v číslech
2011: černá zvěř 1962 kusů,zajíc 292 kusů, bažant 1241 kusů, kachna 971 kusů, liška 837 kusů, jezevec 48 kusů, kuna 183 kusů
2012: černá zvěř 3833 kusů, zajíc 329 kusů, bažant 1689 kusů, kachna 989 kusů, liška 1023 kusů, jezevec 62 kusů, kuna 215 kusů