Myslivci z Blatnice nemají na pokutu

30.07.2012 15:14

Myslivci z Blatnice nemají na pokutu (denik.cz)

 

Uherský Ostroh
Myslivcům z Blatnice, kteří koncem března omylem vykáceli na katastru Uherského Ostrohu dvě stovky stromů, zle zatopí sankce za tento jejich čin. Uherskohradišťský odbor životního prostředí jim vyměřil stotisícovou pokutu.

Podle předsedy Mysliveckého sdružení Roháč z Blatnice pod Svatým Antonínkem Antonína Křápka znamená takový postih citelný zásah do rozpočtu organizace. Rok hospodaření totiž nimrody vyjde minimálně na šedesát tisíc korun. Stotisícová částka je tak téměř dvojnásobkem ročních výdajů. "Nedá se nic dělat, budeme muset peníze vydat z vlastních kapes členů spolku," konstatoval Křápek s tím, že za uvedenou sumu by mohl Roháč zaplatit krmivo pro zvěř, nájemné za honitbu nebo opravy krmných zařízení.

Proti rozhodnutí městského úřadu už není odvolání. "Možnosti, které se nám nabízely, jsme zkusili. Bohužel to nezafungovalo. Pokutu vnímáme jako moc vysokou. Odbor životního prostředí ale mohl být podle mého názoru víc vstřícnější. Napsali jsme dopis s připomínkami, které ale úřad neakceptoval," dodal Křápek.

Sankci hradišťský městský úřad udělil na základě zákona o lesích. V něm se píše, že je zakázáno provádět úmyslnou mýtní těžbu dříví v lesních porostech mladších osmdesáti let, pokud není uvedena výjimka. Stromy přitom myslivci vysadili v roce 1965. Pokuta je splatná do 17. srpna a v případě nezaplacení ji bude vymáhat právní odbor.

Úředníci nesouhlasí s tím, že by její výše byla přehnaně vysoká. "Horní hranice postihu je v těchto případech jeden milion korun. Sdružení tedy dostalo pokutu pohybující se v nižších patrech zákonných možností. A to díky tomu, že jeho členové při vyšetřování spolupracovali a dopomohli k objasnění případu," sdělil redakci Slováckého deníku mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Jak uvedl starosta Blatnice pod Svatým Antonínkem Vladimír Hanák, obec se nebrání tomu, aby myslivcům pomohla. "Museli by si podat žádost, o jejímž přidělení by rozhodlo zastupitelstvo. Možností je hned několik, ale nejlepší by pro ně byla asi bezúročná vratná půjčka," myslí si Hanák.

Kromě toho Roháč ještě musel městu Uherský Ostroh uhradit způsobenou škodu ve výši šedesáti tisíc korun, začít s novou výsadbou na místě pokácených stromů a také složit desetitisícovou kauci, kterou dostanou zpět až za pět let. "Jde o jakýsi výchovný prvek pro případ, že by se o stromky nestarali a ty by uhynuly. Pokud si vše řádně pohlídají, město jim kauci vrátí," podotkla ostrožská místostarostka Jiřina Galušková.

Myslivci remízek v polovině šedesátých let, kdy se ještě jednalo o katastr Blatnice, vysadili kvůli zvěři, která se tam měla schovávat. Jenže jeho aktuální prostředí pro ni bylo příliš studené a proto se letos rozhodli k probírce. Za spáchání trestného činu hrozily členům sdružení až dvouleté tresty odnětí svobody."