Myslivci ze Zlínska se sešli, aby vybrali nejhezčí trofeje na výstavu

05.04.2010 14:53

 

Myslivci ze Zlínska se sešli, aby vybrali nejhezčí trofeje na výstavu

05.04.2010 - - | Mediafax

 

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Hodnotitelská komise Okresního mysliveckého spolku Zlín porovnávala trofeje zvěře, kterou myslivci ulovili v honitbách celého okresu v poslední sezoně. Vybraná paroží poputují na chystanou chovatelskou přehlídku do Vizovic, agentuře Mediafax to řekla mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Na výstavě bude převážně srnčí, jelení, daňčí a mufloní paroží a vybrány byly i desítky trofejí z honiteb na Valašskokloboucku.

"Exponáty paroží jsou hodnoceny podle váhy a věku zvěře, její chovné hodnoty i celkového posouzení předložené trofeje. Komise přihlížejí také k okolnostem, které byly součástí rozhodování myslivce před tím, než zmáčkl spoušť. Výstava proto nebude jen přehlídkou trofejí, ale také poučením z hlediska dalšího zkvalitnění chovu a především lovu jednotlivých druhů zvěře," řekl Lubomír Častulík, referent odboru životního prostředí valašskokloboucké radnice a člen hodnotitelské komise pro srnčí zvěř. Kromě tradičních trofejí jelenů, srnců nebo muflonů se každoročně sejde také několik exponátů ostatní trofejové zvěře, například lebky lišek nebo jezevců a často také kly černé zvěře.

Chovatelskou přehlídku trofejí pořádají Českomoravská myslivecká jednota a Okresní myslivecký spolek Zlín za podpory Krajského úřadu Zlínského kraje, Magistrátu města Zlín a Městských úřadů Otrokovice, Vizovice, Luhačovice a Valašské Klobouky. Výstava trofejí bude ve Vizovicích od 24. do 26. dubna.

Zlínský okres má 100 honiteb, z toho 24 spadá pod obec s rozšířenou působností Valašské Klobouky. Za poslední myslivecký rok, který je uvažován vždy od 1. dubna do 31. března, bylo v těchto honitbách na Valašskokloboucku uloveno celkem 686 kusů srnčí zvěře, 138 jelení a 44 kusů mufloní. Všechny počty jen s rozdíly několika kusů odpovídají plánu pro lov. Černé zvěře bylo ve stejném období uloveno celkem 344 kusů.