Myslivecké sdružení Daněk má u Otova svoji vlastní oboru (Domažlický deník)

06.02.2014 13:18

 

 

Otov
V Otově má své působiště Myslivecké sdružení Daněk. Hospodaří v honitbách, které jsou v katastrech obcí Otov, Vlkanov, Meclov, Březí Poběžovice, Šitboř, Postřekov a Nový Kramolín.
"Sdružení má 25 členů a vzniklo v roce 1992 jako nástupnické po Mysliveckém sdružení Nový Kramolín, které se přejmenovalo, takže historie sahá daleko hlouběji," předesílá předseda MS Daněk Zdeněk Martínek s tím, že myslivci hospodaří na ploše necelých 2500 ha.
Otovské myslivecké sdružení je od jiných - menších, odlišné tím, že vlastní oboru. "Máme oboru, která sloužila původně pro odchov zajíců. Byl tehdy záměr zvyšovat tímto odchovem a pozdějším vypouštěním počet zajíců ve volné přírodě. Chov zajíců je náročný a záměr se zcela naplnit nezdařilo. Poté jsme v oboře chovali bažanty. Nakonec jsme z maďarského chovu dovezli daňky. Zřídili jsme aklimatizační obůrku s tím, že budeme do honitby vypouštět kvalitní daňčí zvěř," rekapituluje historii Martínek.
V současné době mají myslivci v oboře nejen daňky, ale také muflony. "Starat se o oboru není jednoduché. Občas se stalo, ženámji někdo otevřel a zvěř utekla. Postupem času se stejně daňčí zvěř rozšířila ze všech sousedních honiteb. Dá se říci, že daňci a mufloni se v poslední době po okrese hodně rozšířili," popisuje předseda MS Daněk. "V oboře máme svůj kvalitní chov, který sdružení pomáhá získávat finanční prostředky na hospodaření v honitbě. Pomáháme obnovovat krev v jiných oborách, aby u nás daňčí populace nezdegenerovala," vysvětluje.
Často se hovoří o tom, jak zvěř páchá škody na zemědělských plodinách, zemědělci pak chtějí škody nahradit. "Tenhle problém nemáme, jsme v dobrém vztahu s vlastníky i nájemci pozemků, protože se snažíme snižovat hlavně stavy černé zvěře, která je přemnožená. Loni jsme měli střeleno na 140 kusů, z toho zemědělci vidí, že se snažíme škody snižovat. Bohužel je velkoplošně seta kukuřice, a když máme na ploše 2400 ha 900 ha kukuřice ve velkých lánech, nelze stavy černé zvěře dost dobře eliminovat," podotýká na závěr předseda.