Myslivecký spor přitvrdil. Hospodáře přepadli, příbuznému zastřelili psa

08.10.2013 09:32

Myslivecký spor přitvrdil. Hospodáře přepadli, příbuznému zastřelili psa (Dobrý den s kurýrem)

 

Slovní výhrůžky už zřejmě nestačí, o víkendu padl výstřel z brokovnice

BLATNICE POD SV. ANTONÍNKEM
Myslivecký spor, který od dubna hýbe Blatnicí pod Svatým Antonínkem, už není jen záležitostí nimrodů. Tahanice o změnu správce nad místními lesy přitvrdila a kromě vedení obce, zastupitelstva a právníků už zaměstnává i policii. Od konce září řeší už dvě kauzy. V té první jde o podezření z přečinu krádeže, ve druhé o přestupek, v jehož pozadí je zastřelení psa. V obou případech hrají hlavní role bývalí a současní myslivci.

Jádrem několikaměsíčního sporu je způsob, jakým nový Spolek Antonínek ovládl místní honitbu. Jde o to, že blatnický zastupitel a starosta Honebního společenstva Roháč Dušan Soviš nejdříve potvrdil pronájem sdružení Roháč, avšak po jednání valné hromady společenstva jej získal Spolek Antonínek. Podle místostarostky obce Svatavy Blahynkové na tom měl Soviš osobní zájem. "Zastupitel Soviš je pravděpodobně zakládajícím členem Spolku Antonínek, což považuji za podvod," tvrdí Blahynková. Honební společenstvo Roháč navíc neuznává obec Blatnici jako svého člena. To se dnes myslivecký spolek Roháč snaží změnit. Avšak bez svolání valné hromady honebního společenstva zůstane vše při starém. A právě při agitaci došlo v pondělí 23. září k prvnímu z incidentů.

Přepadení beze svědků
"Jezdil jsem na kole po obci, v brašně jsem měl desítky plných mocí pro majitele pozemků. S jejich souhlasem totiž chceme svolat valnou hromadu společenstva. Byl jsem ale okraden a o brašnu i s dokumenty jsem přišel," říká bývalý hospodář Roháče Václav Staněk. "Zavolal jsem tedy na policejní linku 158. Bohužel, ke všemu došlo beze svědků."
Václav Staněk, který se léčí s cukrovkou, musel následně i k lékaři. "Bylo mi zle. Obvyklé hodnoty cukru v krvi se mi zdvojnásobily. Ještě na druhý den jsem pak nebyl v pořádku."
Staněk jméno útočníka zná, zveřejnit ho ale vzhledem k policejnímu prověřování nemůže. Podle jeho slov jde o jednoho z místních mysliveckých funkcionářů.

"Policisté zahájili trestní řízení pro podezření z přečinu krádeže a nyní provádějí prověřování," říká Kamila Haraštová, mluvčí hodonínské policie. "Nyní se prověřují veškeré skutečnosti nasvědčující tomu, zda byl spáchán trestný čin. V obecné rovině lze sdělit, že za přečin krádeže může být pachatel potrestán odnětím svobody až na dvě léta, dále zákazem činnosti nebo propadnutím věcí nebo jiné majetkové hodnoty."
Jeden ze Staňkových příbuzných pak následující víkend přišel o třináctiletého psa. Střelcem měl být muž, kterého Staněk označil za zloděje dokumentů.
Tady se však policejní verze a verze poškozených rozcházejí. "V neděli 29. září jsme přijali oznámení, že v obci Blatnice pod Svatým Antonínkem byl zastřelen pes. Policisté z obvodního oddělení Veselí nad Moravou ihned vyjeli na místo, aby událost prověřili. Podle zjištěných informací pes vběhl na cizí pozemek, kde ohrožoval dítě. Z tohoto důvodu použil majitel pozemku legálně drženou brokovnici a střelil před psa. Odražené broky psa zasáhly," sdělila policejní mluvčí Haraštová s tím, že incident je nadále v šetření a skončí u správního orgánu jako přestupek.

"Odražené broky? Byl to čistý zásah!"
"Třináctiletý pes Dan měl čistý zásah, nešlo o žádné odražené broky. Navíc žádné dítě ohrozit nemohl, protože poblíž žádné nebylo. Dan byl navíc už starý a velmi klidný pes, který se sám mimo svůj prostor nepohyboval. Hrál si buď doma, na dvoře nebo v humnech. Jaký tedy mohl být motiv k jeho zastřelení, to netuším," prohlásila majitelka psa, jejíž jméno redakce zná. "Zveřejnit ho ale nesmíte. Jsme malá obec a my máme obavu z odvety," upozornila.

Souboj právníků na obzoru
Policie řeší od konce srpna také dvě trestní oznámení podaná Honebním společenstvem Roháč. Jde o trestní oznámení na konkrétní osobu kvůli krádeži dat z osobního počítače starosty společenstva Dušana Soviše. "Zmizela mi citlivá data majitelů honebních pozemků včetně jejich rodných čísel. Podezření na toho, kdo to provedl, mám," sdělil starosta Soviš.
Druhé trestní oznámení se týká zneužití těchto dat sedmi osobami. Podle informací DOBRÉHO DNE jde o členy mysliveckého sdružení Roháč.
"Členové MS Roháč se od trestních oznámení zásadně distancují, jde o účelové obvinění, které se nezakládá na pravdě. Cílem je svolat do konce roku řádnou valnou hromadu Honebního společenstva za podpory obce Blatnice pod Svatým Antonínkem, kde vlastníci půdy svobodně rozhodnou, kdo bude dle zákonných pravidel v blatnické honitbě vykonávat právo myslivosti," reagoval jednatel sdružení Roháč Antonín Hanák.