Na divoká prasata použijí myslivci odchytové zařízení (Písecký deník)

24.02.2015 11:46

Kovářov - Otázkou, co s divokými prasaty, kteří škodí na pastvinách manželů Bublových u Vesce a u osady Hájek na Kovářovsku, se zabývali ve čtvrtek zástupci milevského odboru životního prostředí a Honebního spolku Kostelec nad Vltavou.

            "Navrhli jsme honebnímu spolku jako uživateli honitby, aby požádali o výjimku lovu dospělé černé zvěře na společných lovech, jako to udělali vloni. Také mohou zažádat o povolení nočního lovu za pomoci zdrojů umělého osvětlení. Mohou využít krajských dotačních titulů na pořízení odchytových zařízení na černou zvěř a zároveň na našem odboru zažádat o povolení výjimky lovu v těchto zařízeních, tedy aby je tam mohli usmrtit," vysvětlil referent státní správy lesů a myslivosti městského úřadu v Milevsku Tomáš Kakos. Výjimku lovu odchycených divokých prasat povolovali podle jeho slov naposledy před asi deseti lety.

            Divoká prasata do věku dvou let mohou myslivci lovit celoročně. "Uživatelé honitby říkali, že si možnosti rozmyslí a že se zřejmě budou snažit využít všechno, co jsme jim navrhli," doplnil Tomáš Kakos.

            Kostelečtí myslivci se budou rozhodovat v sobotu. "Lapadlu jsou myslivci docela naklonění, ale zatím zjišťují, kolik bude stát," uvedl soukromý zemědělec Jiří Bubla, který se také účastnil společného jednání.

            Od divočáků má celkem 40 hektarů zničených pastvin. Jejich úplné obnovení by stálo 280 tisíc korun. "Podle letošního ceníku stojí kilo osiva 240 korun a na jeden hektar je potřeba 30 kilo a tisíc korun za techniku. Budeme muset obnovit minimálně 16 hektarů, které jsou zničené nejvíc," dodal Jiří Bubla.

            Dodal, že po myslivcích nemůže peníze požadovat. Kostelecký honební spolek by podle něj tolik peněz ani neměl.