nad Kněžpolem kraluje orel mořský

15.04.2013 10:25

Unikát: nad Kněžpolem kraluje orel mořský (Slovácký deník)

 

Radost pro ornitology, rozladění pro myslivce. Takové emoce vzbudil výskyt vzácného dravce, který zřejmě zahnízdil na Slovácku

Kněžpole
"Byl to obrovský pták, určitě mnohem větší než káně. Měl zvláštní, na konci roztřepená křídla. Pár minut majestátně kroužil nad polem, pak se ve vzduchu na chvíli zastavil a rychle jako střela padal k zemi. Tam zatřepal křídly a vzlétl i s uloveným ptákem, zřejmě koroptví, v pařátech. Byl to fascinující výjev," popsal svůj nedávný zážitek Josef Trubačík z Uherského Hradiště.
Dravého ptáka pozoroval, stejně jako další přihlížející, už několikrát na poli u sídliště Východ. Podobná hlášení obdrželi i zástupci hradišťského odboru životního prostředí. Jeho vedoucí Květoslav Fryšták ještě před nedávnem opatrně tvrdil, že by se mohlo jednat o orla mořského, který na Slovácko může zalétat z okolních regionů. V současné době už má jistotu, že se tento exotický pták na Uherskohradišťsku uhnízdil. "Svědčí o tom hnízdo v jednom z lužních lesů regionu.
Je přitom obdivuhodné, jak dokáže být nenápadný. Nebýt jeho plachtění ve vysokých výškách, kde si ho lidé pletou s kánětem, tak bychom o jeho přítomnosti vůbec nevěděli," podotkl Květoslav Fryšták, který hnízdo pozoroval. "Bylo nutné ho sledovat dalekohledem z dálky asi čtyř set metrů, abych orla nevyplašil. Zpočátku jsem ho v hnízdě vůbec neviděl. V jednu chvíli jsem ale na stromě spatřil podivný útvar, který upoutal moji pozornost. Možná bych od něj odvrátil po chvíli oči, kdyby najednou pták neroztáhl svá velká křídla. Ujistil mě tak, že jsem na správném místě," popsal svou výpravu za orlem mořským Květoslav Fryšták.
Ten prozatím netuší, zda pták má na Slovácku i své potomky. "Zatím o tom nic nevím, ale velmi bych si přál, aby tomu tak bylo. Znamenalo by to, že tady orel úspěšně zahnízdil," podělil se o své přání odborník. Podotkl, že hnízdo orla objevil v Kněžpoli. Zhruba před čtrnácti dny sice z hnízda odletěl, v těchto dnech ho ale svědci opět spatřili nad Kněžpolem a v okolí obce. "Mám také informace o tom, že další orel mořský hnízdí v blízkosti Vracova," sdělil Květoslav Fryšták.
Pro starostu Kněžpole Petra Knota není přítomnost orla mořského velkým překvapením. "O tom, že v blízkosti obce sídlí orel, jsem nevěděl, nicméně v minulosti se už tento pták v tom místě objevil. Je tomu zhruba patnáct až sedmnáct let zpátky. Tehdy mě o tom informovali místní myslivci," připomněl kněžpolský starosta.
Žádné velké nadšení nad ojedinělým výskytem dravce ale neprojevuje předseda Mysliveckého sdružení Kněžpole. "O tom, že v našem revíru máme orla, nic nevím. Jeho přítomnost ale nevidím jako žádný velký přínos. Tento pták totiž dokáže napáchat škody při lovu mladých zajíců a další zvěře," komentoval situaci Tomáš Špaček.