Nálety krkavců na Prostějovsku způsobují starosti myslivcům (zpravy.rozhlas.cz)

14.01.2011 13:18

 

Nálety krkavců na Prostějovsku způsobují starosti myslivcům (zpravy.rozhlas.cz)

 

Na Prostějovsku začal nálet krkavců. Stejně jako kormoráni jsou tito ptáci chráněni zákonem jako ohrožený druh. Krkavci ale, na rozdíl od kormoránů, vyžírají krmelce a krmítka pro lesní zvěř. Myslivci by chtěli změnit zákon, aby mohli počty ptáků regulovat.

Velké potíže způsobují myslivcům v Prostějovském regionu krkavci (Corvus corax). Jde o ohrožený druh chráněný zákonem a  myslivci tedy nemohou jejich počty regulovat. Jedná se také o největšího pěvce České republiky. V jedné lokalitě  Drahanské vrchoviny  jich v současnosti napočítali čtyři desítky.
Jiří Procházka z prostějovského okresního mysliveckého spolku k tomu řekl: "Začnou přírůstky. Bude problém udržet narozená mláďata, tedy například srnčata, zajíce a bažanty, před tímto predátorem." Myslivci mají strach, že situace začne brzy připomínat obdobný problém, který dnes způsobují kormoráni. Procházka také vyjádřil obavu, že krkavci budou páchat škody. "Všichni budou jenom přihlížet, protože se s tím, ze strany myslivců, nedá nic dělat," řekl Procházka. Pomoci by podle něj mohla změna legislativy, která by umožnila počty krkavců regulovat.