Okolí zámku Kratochvíle patřilo po dvouleté pauze parforsnímu honu (5plus2.cz)

18.04.2014 15:39

 

Úterý, 15 Duben 2014 07:44

Parforsní hon se vyvinul ze středověkých lovů zvěře, které mají na jihu Čech stovky let dlouhou tradici. A poslední roky pořádá Česká jezdecká honební společnost parforsní hon pravidelně i v okolí Netolic a zámku Kratochvíle. O víkendu tam do terénu vyráželo jednapadesát jezdců a sedmadvacet psů.
Hony na koních se psy byly oblíbené už ve středověku, později je na Hluboké pořádal i rod Schwarzenbergů. A už několik let je s nimi spjato jaro i v okolí Netolic a zámku Kratochvíle, kde je letos město Netolice a Česká jezdecká honební společnost uspořádaly v sobotu 12. dubna.
"Měli jsme teď o něco delší pauzu, protože v loňském roce se hon z důvodu povodní nekonal. A možná i proto byl letos zájem enormní," řekl starosta Netolic Oldřich Petrášek s tím, že letos se honu zúčastnilo jednapadesát koní a smečka sedmadvaceti psů plemene Foxhound ze smečky Asbach Foxhounds.
Hon je vždy organizovaný tak, že předjezdec vytvoří pachovou stopu, kterou smečka psů a následně jezdci sledují. Od doby, kdy se takto lovily opravdové lišky a další zvěř, doba pokročila a  celý zážitek je pro jezdce připravený tak, aby trasa byla jezdecky co nejzajímavější a smečka nehledala v jiném území a neplašila divokou zvěř.
Zajímavostí je, že i náš nejznámější dostihový závod, Velká pardubická steeplechase, vznikla kdysi z podobných aktivit, které na Pardubicku prováděla Pardubická honební společnost.
Parforsní hony jsou zvláště za tak krásného počasí, jaké si jezdci užili letos, zajímavé i z diváckého hlediska. A tak i letos vypravovali pořadatelé na trať, která začínala tradičním halali na netolickém závodišti, zvláštní autobus pro pozorovatele.
Několikadenní akce potom pokračovala na Třeboňsku, kde účastníci navštívili například mauzoleum Schwarzenbergů, kde krátce pozdravili Marii Paulinu Schwarzenberg, která v roce 1815 ve věku 21 let nepřežila pád z koně na parforsním honu v Třeboni.