Pachové ohradníky snížily srážky se zvěří (Slovácký deník)

12.06.2015 10:51

        

Podle starostky Uherského Ostrohu by mohly mít využití také v zemědělství
Slovácko
Dokud se používaly, byly silnice bezpečné. Jakmile zmizely, začalo se bourat. Čísla hovoří jasně, pachové ohradníky, které v některých lokalitách Slovácka chrání řidiče, aby jim do cesty nevběhla zvěř, dokázaly srážky téměř eliminovat. Uvažuje se proto o jejich rozšíření.
"Je to výborná věc. Využívali jsme je zhruba rok a nevíme za tu dobu o jediné nehodě se zvěří. Než jsme stihli vyřídit administrativní náležitosti k dalším nátěrům, zůstala silnice nedávno více než měsíc bez této ochrany a hned řidiči srazili dvě srny," potvrzuje účinnost pachových ohradníků Josef Popelka z Mysliveckého sdružení Javorina ze Strání, kde je tímto způsobem chráněna silnice do Slavkova.
Jenže snaha udržet zvěř mimo cesty stojí značné úsilí a je nákladná. "Pachové ohradníky si každé myslivecké sdružení řeší samo. Je to určitě dobrá věc, bohužel je ale náročná na údržbu. Pach se totiž musí zhruba po měsíci znovu nanášet, což stojí nemalé peníze," vysvětlil Karel Blahušek, předseda Okresního mysliveckého spolku Uherské Hradiště.
Že by ovšem bylo dobré pachové ohradníky nejen zachovat, ale i rozšířit, potvrzují i pozitivní zkušenosti z Uherského Ostrohu, kde lemují silnici směrem na Moravský Písek. "Před jejich instalací bylo v uvedené lokalitě zaznamenáno ročně v průměru třicet střetů se zajíci. Po jejich instalaci začátkem června 2011 až do konce uvedeného roku, tedy za sedm měsíců, nebyl zaznamenán takový střet vůbec žádný," zdůraznil Jan Vandík z Krajského úřadu Zlínského kraje.
Právě tato instituce má na osazování ohradníků nemalý podíl, jen před několika dny úřad schválil finanční příspěvek na pořízení dalších ohradníků ve výši 150 tisíc korun.
"Instalace má dvojí efekt. Je díky ní více chráněna nejen zvěř, ale také účastníci silničního provozu, neboť střety především s velkou zvěří mohou často vést k závažným dopravním nehodám," vyjádřil se náměstek hejtmana Zlínského kraje Ivan Mařák.
Opatření řidiči jednoznačně vítají. "Domnívám se, že žádná ochrana nebude nikdy stoprocentní, ale už jen za snížení rizika to stojí," prohlásil Martin Vrba, který mezi Ostrohem a Pískem pravidelně projíždí. Podobně zabezpečeny jsou od roku 2014 na Slovácku například také úseky silnic mezi Polichnem a Biskupicemi či Bystřicí pod Lopeníkem a StarýmHrozenkovem. Po dobrých zkušenostech by zainteresované strany byly pro rozšíření ohradníků. "Rádi bychom je použili také u cesty ze Strání na Březovou," poznamenal předseda Mysliveckého sdružení Javorina Josef Janiga.
Svým dílem se na umístění pachových ohradníků podílí také Policie ČR. "Naše zapojení spočívá především v poskytnutí statistik nehodovosti a vyjádření se ke vhodnosti umístění ohradníků v konkrétních místech," uvedla mluvčí uherskohradišťské policie Milena Šabatová.
Starostka Uherského Ostrohu navíc navrhuje i další možné využití. "Zaznamenali jsme stížnosti zemědělců, že zvěř okusuje a devastuje vysazované plodiny a způsobuje tak nemalé škody. Toto by mohly pachové ohradníky dost možná také pomoci eliminovat," nastínila Hana Příleská.
Jak fungují? Základem pachových ohradníků je pěna, která se nanáší na dřevěné kolíky, stromy či keře podél silnic. Pěna obsahuje směs pachů spáleniště, predátorů a člověka. Zvyšuje ostražitost zvěře, která reaguje na blízké nebezpečí.
Rok                                                    2015    2014    2013
Počet srážek se zvěří:                         141      406      390
Počet dohledaných zvířat:                     49      142      101
Z toho lesní zvěř:                                   47      137      100