Po psech házel šestiletý chlapec kamení, a tak ho napadli. Teď hrozí jejich majiteli dva roky vězení

15.09.2014 12:47
Po psech házel šestiletý chlapec kamení, a tak ho napadli. Teď hrozí jejich majiteli dva roky vězení (krajskelisty.cz)

Z vážného ublížení na zdraví z nedbalosti obvinila policie muže, jehož psi vážně zranili šestiletého chlapce. Podle sousedů to ale nebylo jen tak, děti je často provokovaly a dokonce házely přes plot kamení.

Z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti policie obvinila šedesátiletého muže z Janovic nad Úhlavou, protože jeho psi utekli před dvěma týdny z kotce, z oploceného pozemku a těžce zranili šestiletého chlapce. Podle sousedů se to ale nestalo jen tak. Děti z okolí údajně psy často provokovaly.

Fena bránila štěňata
Majiteli zvířat nyní hrozí až dva roky za mřížemi. Podle svědectví sousedů zraněný chlapec i s dalšími dětmi psy často provokoval, dokonce po nich například házel přes plot kameny. Muž ale tvrdí, že za normálních okolností byli vždy hodní. "Ty jsou normálně na lidi mírumilovný, mezi lidma neuškodí, v životě nikoho nechytli," prohlásil na obranu svých zvířat.
Zásadní problém zřejmě spočívá v tom, že jedním z útočících německých ohařů je fena, která má právě štěňata, takže je zcela přirozené, že svá mláďata chrání. "Tam jde samozřejmě o pudy zvířete, které se brání, a je to naprosto normální reakce toho zvířete," souhlasí na první pohled s agresivní reakcí strážník a kynolog Tomáš Smaha.

Kdo za to může
"Muži je kladeno za vinu, že nedostatečně zabezpečil kovové kotce pro psy, na oplocené zahradě a došlo k útěku dvou psů," řekla médiím domažlická policejní mluvčí Dana Ladmanová. Podle odborníků by se rozhodně v žádném případě stát nemělo, aby se pes z kotce a ze zahrady dostal ven. V tom majitel ohařů chyboval.
Prapůvod incidentu však spočívá v chování chlapce, který bohužel stále ještě leží v nemocnici. Úřady by se nejspíš měly zabývat i tím, jak je vychováván, když neví, že slušný člověk zvířatům neubližuje. Navíc ve svém věku by již měl snadno pochopit, že pes za plotem štěká, protože zastrašuje případné útočníky, a tím brání majetek svého pána. Provokovat ho proto rozhodně není zábava, a už vůbec ne hra.