Počty rysů a vlků v Beskydech stagnují (Právo)

28.04.2014 13:18
Počty rysů a vlků v Beskydech stagnují (Právo)

V Beskydech se pohybuje kolem deseti rysů a tři vlci. Vyplývá to z hodnocení jubilejního, třicátého mapování výskytu velkých šelem v Beskydech, které proběhlo na přelomu února a března.
"Potvrdilo se, že počty těchto vzácných zvířat v posledních letech stagnují," uvedla Dana Bartošová ze Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Organizátoři mapování šelem přítomnost a pohyb zvířat identifikovali podle nálezů stop, trusu, zbytků kořisti, případně dalších pobytových znaků. "Vlci se pohybují na tak rozsáhlém území, že jen z náhodných nálezů jejich pobytových znaků je velmi nesnadné odhadnout jejich počet," uvedli pozorovatelé.
"Velké šelmy jsou nenahraditelné pro zachování přírodní rovnováhy v lesích. Zabraňují přemnožení velkých býložravců, kteří okusují mladé stromky a brání tak lesu v obnově. Absence velkých šelem, konkrétně vlka, je i jednou z příčin přemnožení divokých prasat v některých oblastech. Odborné průzkumy ukázaly, že spárkaté zvěře v ČR je dostatek pro velké šelmy i pro myslivecké vyžití," vysvětlila Dana Bartošová.