Policie rozmetala gang pytláků (Děčínský deník)

06.03.2013 08:39

Policie rozmetala gang pytláků (Děčínský deník)

 

Pytláci z východních Čech byli profíci, měli pušku za sto tisíc nebo noční vidění

Česká Kamenice
Dlouhou dobu sužovali myslivce především na Českokamenicku pytláci. Jejich cílem byli trofejní jeleni. Na lov pytláci vyjížděli v noci se špičkovým vybavením, za které by se nemusela stydět ani armáda.
Pytláci navíc postupovali jako zkušení profesionálové, nic neponechávali náhodě.
Přesto jejich řádění již skončilo.
"Nikdy například nevezli zbraň a ulovené zvíře ve stejném autě. V jednom autě jel jen střelec, v dalším ti, kteří se postarali o ulovené zvíře. Rozhodně se nevěnovali lovu na maso, ale na velmi drahé trofeje. Takže se jim vyplatilo jezdit po celé republice," říká zástupce vedoucí děčínské policie Daniel Plechatý.
Úrovni a přípravě pytláckých nájezdů v lesích také odpovídala cena kořisti. Ta se běžně pohybovala v částkách převyšujících 100 tisíc korun, v jednom případě policisté zajistili jelení trofej za více než 150 tisíc korun.
Na stopu pytlákům se kriminalisté dostali díky odposlechům a sledování okolí vesnic, kde nejčastěji pytláci řádili. "Při pravidelných hlídkách v okolí České Kamenice zkontrolovali policisté také auto, které odpovídalo popisu auta vyskytujícího se v blízkosti nelegálního lovu. Operativně pátrací činností včetně odposlechů těchto lidí se po několika měsících podařilo dopátrat ke konkrétním pachatelům," přibližuje děčínská kriminalistka Miroslava Müllerová.
Do vyšetřování policisté zapojili i nejmodernější metody, jako je například rozbor DNA. Tu se jim podařilo zajistit na lovecké pušce, kterou pytláci zapomněli na místě lovu. Zřejmě je totiž předtím někdo vyrušil a v nastalé panice nechali cennou zbraň v lese.
"Jen zadržená puška české výroby je v hodnotě 100 tisíc korun, byla vybavena pro noční vidění. Navíc se jedná o neregistrovanou zbraň," uvedl Plechatý.
Podle kriminalistky Miroslavy Müllerové se jednalo o kulobrokovou kozlici.
Pytláci se nikdy ke svým činům nedoznali. Usvědčit je ale pomohly právě odposlechy a zajištěné stopy.
Celý případ začal loni v říjnu, kdy začali v lesích okolo České Kamenice řádit pytláci. Někdy lidé nalezli na místě jen vnitřnosti, někdy celá těla bez trofejí. Policie tehdy zesílila hlídky v okolí a obrátila se s žádostí na veřejnost. Na hlídkách se podíleli i policisté v civilu. S pytláky ovšem bojují správci lesů prakticky v celých Lužických horách a Českém Švýcarsku, které jsou plné ceněné trofejní zvěře. Snaží se jim proto co nejvíce znepříjemnit život. Jejich opatření jsou ale tajná.
"Přijali jsme nějaká opatření, ale nemohu říct, jaká. To by totiž potom byl návod pro pytláky, jak nás opět přelstít, a postrádala by smysl," říká Tomáš Frynta z Lesní správy Lesů České republiky v Rumburku. Právě v jejich honitbě u České Kamenice pytláci řádí poměrně často.
Ze začátku si ještě správci jednotlivých honiteb nemysleli, že by šli pytláci výhradně po trofejích. Postupem času je z omylu vyvedly nálezy těl bez hlav.
Vyšetřování pytláctví ale neovlivnilo jen práci myslivců a správců jednotlivých lesů. Dotklo se totiž i samotných policistů, kteří při pátrání po pytlácích používali, stejně jako jejich protivníci, noktovizory, tedy dalekohledy pro noční vidění.
"Dneska tam naši kolegové, kteří se pátrání účastnili s nočním viděním, jezdí v noci maximálně dvacítkou, protože je to tam doslova safari. Ono to normálně není vidět, ale s nočním viděním vidíte na každém poli ohromné jeleny. Je přímo neuvěřitelné, kolik jich tam je. Tam se jezdí prakticky uprostřed stád a je zázrak, že se tam stalo tak málo dopravních nehod po střetu s lesní zvěří," dodává Plechatý.