Prasečí teror nekončí. Obec ale získala povolení k odstřelu

20.11.2013 11:29

Prasečí teror nekončí. Obec ale získala povolení k odstřelu (denik.cz)

 

Královské Poříčí
Obyvatelé Královského Poříčí na Sokolovsku i nadále bojují s invazí divokých prasat. Hladová selata už si na přítomnost lidí zvykla a neváhají ničit obecní pozemky třeba i v okolí hlavní silnice. Soukromníkům vnikají do zahrad a opakovaně způsobují těžko napravitelné škody.
Jejich řádění by ale mělo brzy konečně skončit. Obci se podařilo získat povolení pro odstřel černé zvěře a přislíbila podniknout patřičné kroky co nejdříve.
"Letos už jsem s prasaty měl opakovaně problémy. Kolem plotu mojí zahrady procházejí prakticky denně. Když se jim naposled podařilo vniknout dovnitř, spoušť, kterou nadělala, jsem s vypětím všech sil likvidoval tři měsíce," hořekuje Josef Neděla.
V Královském Poříčí vlastní zahrádku s chatou, kde s oblibou pobývá. "Rozhodl jsem se tedy pro instalaci takzvaných kari sítí po obvodu celé zahrady. Jedná se o pevně ukotvené kovové sítě, původně určené do betonu. Myslel jsem si, že projít skrz ně je pro prasata nemožné. To jsem se ale spletl," popisuje Neděla.
V neděli v noci ho probudilo psí štěkání, a když vyšel z chaty, zjistil, že se prasata přes sítě dostala dovnitř. "Kdybych je nevyplašil, mám ze zahrady zase oraniště. To už bych byl zralý na odstřel já," zlobí se důchodce.

Prasata systematicky ničí i veřejná prostranství
Řádění prasat ho trápilo natolik, že na Odboru životního prostředí Městského úřadu v Sokolově zažádal o povolení odstřelu černé zvěře. Současně žádost podala i obec Královské Poříčí. Prasata totiž systematicky ničí i veřejná prostranství, a to nejen v blízkosti bývalého fotbalového hřiště, ale třeba i u hlavní silnice. Ovšem zatímco Josef Neděla obdržel kladné vyřízení žádosti už více než před třemi týdny, ke starostovi dorazilo až v pátek ráno.
"Okamžitě jsem se na příslušném odboru vzdal práva na odvolání k rozhodnutí, a pokud totéž učiní i pan Neděla, budeme moci pověřit myslivce prakticky okamžitě," uvedl starosta Královského Poříčí Michal Skýba. "Předběžně už jsem s jedním domluvený. Nejsem rád, že všechno tak trvá, pana Nedělu jsem ale srozuměl s tím, že vyřízení povolení není záležitost jednoho týdne. Soukromý majetek si navíc občané musí zabezpečit sami," vysvětluje Skýba.

Noční střelba je velmi nebezpečná záležitost
Sám Neděla už s prosbou o odstřel kontaktoval místního myslivce Oldřicha Kounovského. Pozemky obce ale spadají do kompetence Honebního společenstva Nové Sedlo, jehož Kounovský není členem. "Bohužel v tomto případě sotva mohu někomu pomoct. Prasata už ohrožují i můj pozemek, kdyby se tam dostala, byla by to obrovská ostuda. Moc nerozumím, proč na základě doručeného povolení nezačali kolegové jednat," krčí Kounovský rameny.
Miroslav Pomichal z Honebního společenstva Nové Sedlo ale tvrdí, že povolení zatím neviděl. "Možná že už ho mám na poště. Dřív než ho budu mít v ruce, určitě střílet nemůžeme. I tak ale noční střelbu v obci považuji za velmi nebezpečnou záležitost. To musí každý myslivec posoudit, jestli to za to stojí," uzavřel Pomichal."