Šelmy u Vizovic (Zlínský deník)

06.03.2013 08:41

Šelmy u Vizovic (Zlínský deník)

 

Vizovice
Spatřit rysa na Zlínsku? Nemožné? Ale kdeže. Stačí nazout běžky, vyrazit třeba do Vizovických vrchů a mít neskutečné štěstí. V okolí Vizovic se dle svědků nyní pohybují asi dva dospělé kusy těchto impozantních kočkovitých šelem. Právě v době bohaté sněhové pokrývky je největší šance zahlédnout stopy jejich pohybu.
Právě probíhající monitoring velkých šelem tak může v kraji výskyt těchto ohrožených zvířat potvrdit. "Rys je velmi plachý. V létě se frekventovaným turistickým trasám vyhýbá. Něco jiného je to v zimě. V době, kdy je hodně sněhu, si i zvěř ráda ulehčí a používá vychozené stezky nebo běžkařské stopy. Navíc v těchto dnech probíhá páření rysů a tak toho při hledání partnera nachodí víc než obvykle," prozradil Michal Bojda, jeden z dobrovolníků, kteří v těchto dnech prochází lesy a kopce ve Zlínském a Moravskoslezském kraji.

Sledují rysy již téměř třicet let
Monitoring výskytu velkých šelem se v Beskydech provádí už od roku 1984. Účastní se ho jak pracovníci správ chráněných krajinných oblastí a národních parků, tak řada dobrovolníků. Ačkoli se sledování týká i vlků a medvědů, nalezení stop naší největší šelmy se zatím nepředpokládá.
"Medvědi by měli být ještě v zimním spánku. Monitoring začíná nyní hlavně kvůli rysům. Ti se teď v krajině hodně pohybují a v mokrém sněhu jsou jejich stopy dobře patrné. Stopy výskytu medvěda se začínají objevovat až někdy v dubnu," prozradila Dana Bartošová, koordinátorka mapování šelem.
Dobrovolníci se pohybují pěšky, na sněžnicích nebo běžkách. Při pátrání po šelmách je v plánu prochodit až 1200 čtverečních kilometrů. Základ sledovaného území tvoří především Moravskoslezské a Kysucké Beskydy. Kvůli migraci šelem se však do průzkumu zahrnují i Javorníky, severní část Bílých Karpat a také Vizovické vrchy.

Analyzují trus
"Stopaři se pohybují po předem stanovených trasách. K dispozici mají zákresovou mapu a pomůcky pro dokumentaci. V případě nálezu trusu se odebírají i vzorky, které se poté analyzují. Kromě velkých šelem nám stopaři pomohou i s odhadem výskytu ostatní zvěře," doplnila Bartošová. Výsledky budou známé asi za měsíc. V průběhu roku se však stále aktualizují. Až deset rysů, pět vlků a tři medvědi. To je výsledek loňského průzkumu. Zda se šelmám na Zlínsku daří lépe, či hůře, se bude vědět už za pár týdnů.