Stát dá lovcům miliony na noktovizory

23.02.2015 15:29

Pavel Baroch - www.tyden.cz

Stát dá lovcům miliony na noktovizory
Na přemnožená divoká prasata, která způsobují zemědělcům ohromné škody a polích, budou moci lovci vyrazit i za tmy. Ministerstvo zemědělství nabízí peníze na pořízení přístrojů pro noční lov - noktovizorů.
Myslivci každý rok zastřelí desítky tisíc divokých prasat, i tak se populační exploze těchto zvířat stále nedaří zastavit. Ministerstvo zemědělství teď přichází s další možností, jak odstřelit ještě víc divočáků - chce dotovat nákup přístrojů na noční lov. A to až 20 miliony korun ročně. Návrh příslušného vládního nařízení je nyní v takzvaném vnějším připomínkovém řízení, v němž se k němu mohou vyjádřit další resorty nebo krajské úřady, které by peníze měly rozdělovat.
"Jsme si vědomi, že nákupy těchto zařízení samy o sobě nevyřeší problematiku škod způsobených prasetem divokým, ale umožní uživatelům honiteb, kteří prokáží jistou intenzitu lovu, usnadnit nákup těchto zařízení," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.
Dodal, že ministerstvo má v popisu práce maximálně a všestranně podporovat zemědělskou prvovýrobu. "Jedním z limitujících faktorů jsou právě škody způsobené prasetem divokým na zemědělských kulturách," konstatoval Jordán.
 
Dotace nebude pro všechny
Ministerstvo počítá s tím, že se dotace nebude rozdělovat plošně. Nárok na ní budou mít jen lovci s honiteb, kde se ulovil určitý počet divočáků. Při výpočtu příspěvku vycházel úřad ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) z počtu více než 50 ulovených prasat. Jak vysoká bude částka na nákup jednoho noktovizoru, ministerstvo zatím nesdělilo.
"Konečná částka bude předmětem dalších diskusí. Rozhodně půjde pouze o příspěvek, nikoli o plnou částku na pořízení tohoto doplňku zbraně," poznamenal mluvčí resortu Jordán. Připomněl, že ministerstvo už nyní přispívá rovněž prostřednictvím krajských úřadů částkou 8 tisíc korun na pořízení odchytových zařízení na divoká prasata. Úřad rovněž prodloužil dobu, kdy je možné divočáky lovit.
Jaromír Bláha z ekologického Hnutí Duha, který se ochranou lesů a přemnoženou zvěří zabývá dlouhodobě, hodnotí novou ministerskou dotaci na nákup noktovizorů opatrně. "Nejspíš to pomůže zvýšit odlov divočáků, ale nejsem si jistý, jestli to bude nějak významné," řekl TÝDNU Bláha.
Podle Bláhy by výrazněji pomohlo, kdyby se snížila minimální rozloha honitby, která v součanosti musí mít minimálně 500 hektarů. Vlastníci menších polí si totiž nemohou své pozemky "chránit" sami, ale pouze prostřednictvím honebních společenstev. "Nemají to ve vlastních rukách," konstatoval Bláha.
Ministerstvo zemědělství s takovým plánem v minulosti několikrát přišlo, ale nikdy ho nedotáhlo do konce. Kritici tvrdí, že by to přineslo přesně opačný efekt, protože malé honitby nikde v Evropě neumožňují racionální hospodaření se zvěří.
Státem placený lovec?
Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že hodlá tlačit na uživatele honiteb, aby dodržovali normované stavy zvěře a plány lovu, které chce více kontrolovat. Jurečka připravuje novelu mysliveckého zákona, která by v tomto smyslu měla jasně definovat požadavky na správce a pronajímatele honiteb. Cílem je, aby se skutečně odlovilo tolik zvěře, kolik se posléze uvádí v dokumentech.
"Budeme požadovat, aby u černé zvěře a případně u některých druhů vysoké byla při kontrole lovu předložena nějaká nezaměnitelná část odloveného zvířete, například z čelisti," řekl TÝDNU ministr. Dodal, že přemýšlí rovněž o institutu placeného lovce, který by odlovil stanovený počet zvěře, pokud by všechna jiná opatření selhala.
 
Pavel Baroch
Stát přispěje myslivcům miliony na noktovizory, chce omezit divočáky
Zdroj: IDnes 23. ledna 2015 
Ministersto zemědělství přitvrzuje v boji s přemnoženými prasaty divokými, jejichž populace se v Česku vymkla kontrole. Děsí výletníky v přírodě i obyvatelé předměstí a způsobují nemalé škody na polích. Stát proto pro myslivce chystá finanční podporu na nákup přístrojů pro noční vidění.
Novinka vyplývá z chystané změny vyhlášky z dílny ministerstva zemědělství o stanovení závazných pravidel poskytování finančních příspěvků na hospodaření v lesích a na vybrané myslivecké činnosti. Změna má umožnit čerpat finanční podporu právě na pořízení přístroje na noční vidění, takzvaného noktovizoru.
"Cílem ministerstva zemědělství je maximální a všestranná podpora zemědělské prvovýroby. Jedním z limitujících faktorů jsou škody způsobené prasetem divokým na zemědělských kulturách. Z tohoto důvodu ministerstvo zemědělství činí jak legislativní, tak i nelegislativní kroky ke snížení početních stavů tohoto druhu," zdůvodnil mluvčí resortu Hynek Jordán.
Myslivec může požádat až o deset tisíc korun
Kolik myslivci na nákup techniky v souhrnu dostanou, není úplně jasné. Ministerstvo počítá, že změna předpisu přijde státní rozpočet na 20 milionů korun. Tyto peníze však nebudou určeny pouze na moderní loveckou techniku, část prostředků padne také na ohrožené druhy zvěře a chystané zvýšení příspěvků na přibližování dříví koňmi, což je k životnímu prostředí šetrnější než těžká technika.
Celkové náklady budou záviset především na tom, kolik lovců o finanční příspěvek požádá a splní všechny podmínky. Podle ministerstva může žadatel dostat až 80 procent ceny přístroje, maximálně však deset tisíc korun. Zhruba kolem této částky se také ceny noktovizorů pohybují. Nárok na podporu bude mít lovec, který předloží účet z nákupu a protokoly o tom, že v uplynulých dvou letech ulovil aspoň padesát prasat.
    Počty odstřelů prasete divokého
    2007    121 192
    2008    138 854
    2009    121 821
    2010    144 305
    2011    109 563
    2012    185 381
    2013    152 468
    Zdroj: Zpráva o stavu lesa a lesního hospodářství České republiky v roce 2013
     
Opatření proti přemnoženým divočákům odstartovala už loni, kdy novela zákona o zbraních umožnila při lovu výjimku pro jinak zakázané přístroje pro noční vidění. Ministerstvo rovněž podporuje výrobu a instalaci odchytových zařízení, předloni je podpořilo částkou 1,42 milionů korun.
Za přemnožení divočáků může hlavně kukuřice
Podle myslivců mohou opatření částečně pomoci, problém s přemnoženými divočáky však nevyřeší. "Určité zefektivnění odlovu to přinese, není to ale samospasné. Pokud se problematika nebude řešit komplexně, tak přemnožení prasat bude přetrvávat," říká myslivec Martin Horálek. Jako hlavní důvod přemnožení označují totiž myslivci strukturu české krajiny a hojné, nekonečné lány kukuřice. Ta nabízí prasatům divokým ideální skrýš.
Horálek navíc upozorňuje, že nemálo myslivců má při používání podobných přístrojů i etický problém. "Znám celou řadu lidí, kteří odmítají přístroje pro noční vidění jako takové. Říkají, že to nedává zvěři už vůbec žádnou šanci," dodává Horálek.
Kolik divočáků se v Česku pohybuje, nikdo přesně neví. Představu o populaci nabízejí počty odstřelů. Ty dosáhly se 185 tisíci kusy rekordu v roce 2012, podle posledních dostupných dat z předloňska pak klesly zhruba o třicet tisíc.
Autor: Jan Brož