Stoletý Adolf Kubíček je nejstarší myslivec v ČR

15.09.2014 12:50
Stoletý Adolf Kubíček je nejstarší myslivec v ČR (Zlínský deník)

Zlínský kraj
V domě pana Adolfa Kubíčka v Kateřinicích se v posledních dnech dveře netrhnou. Nedávno oslavil významné životní jubileum - sto let.
Adolf Kubíček se narodil 26. srpna 1914 v místní části zvané Rokytí. "Tam jsme měli chalupu, kde jsem vyrůstal. Bylo to prakticky v horách. Do školy jsem chodil do Kateřinic. Cesta vedla přes les. Musel jsem chodit za každého počasí. I vysokým sněhem," vzpomíná Adolf Kubíček. Otec Adolfa Kubíčka byl lesníkem a hajným. Sám měl proto k lesu také velmi blízko. Celý život zasvětil práci v dřevařském oboru.
Ještě za první republiky, v roce 1936, se dal na podnikání a v Kateřinicích společně s Janem Zubíčkem založili dřevařskou firmu Zubíček - Kubíček. Zaměstnávali asi čtyři desítky lidí.
Fungující soukromou firmu ale znárodnili v roce 1948 komunisté. Adolf Kubíček se pak stal vedoucím pily v Liptále.
"Pilu jsem zakládal prakticky od nuly. Zkušenosti jsem měl z dřívějška, takže mi to nedělalo potíže. Měl jsem už také navázané styky s jinými dřevařskými podniky, takže to bylo jednodušší," líčí Adolf Kubíček.
Byl také společníkem Lesního družstva Kateřinice, které vzniklo za první republiky a spravovalo 44 hektarů lesů. I to bylo znárodněno. Až po sametové revoluci se Adolf Kubíček zasadil o restituci majetku, o který se pak až donedávna staral.
Převážnou část života spojil Adolf Kubíček s myslivostí. Svědčí o tom desítky precizně upravených trofejí, které zdobí chodby jeho domu. "Začal jsem hned v osmnácti letech. Hodně jsem lovil na Libavé či v Hořovicích, kam mne každý rok zvali na jeleny. Svého prvního jelena jsem ale ulovil někdy v padesátých letech na Radhošti," říká oslavenec. Dlouhá léta byl také jednatelem Mysliveckého sdružení v Kateřinicích.
Ještě ve svých devadesáti letech vykonával myslivost aktivně se zbraní. Do pětadevadesáti také stále řídil auto. Dodnes se účastní všech honů, byť už jen jako pomocná síla při jejich organizaci.
Také si nenechá ujít žádnou mysliveckou schůzi.
Oficiálně je nejstarším myslivcem v České republice. Adolf Kubíček má tři syny, pět vnoučat a jedenáct pravnoučat. A jak to, že je stále aktivní a dobré mysli?
"Jsem na čerstvém vzduchu a pořád mi chutná. Rád dobře pojím," říká s úsměvem jubilant.