V Česku se přemnožil psík mývalovitý! Hrozí vážné narušení rovnováhy v přírodě (tn.cz)

10.04.2012 20:03

V Česku se přemnožil psík mývalovitý! Hrozí vážné narušení rovnováhy v přírodě (tn.cz)

 

Zoologové i myslivci varují před novým predátorem, který se objevil v naší přírodě a velmi rychle se množí. Jde o psíka mývalovitého - šelmu původem z Číny, která se rozšířila po celé Evropě.

Na první pohled je to roztomilé zvíře. Už na ten druhý jde ale představuje stejnou hrozbu pro celou Evropu jako králíci pro Austrálii. Řeč je o predátorovi, který u nás v podstatě nemá přirozeného nepřítele.

"Psík mývalovitý je středně velká psovitá šelma, která se do naší republiky dostala z Asie. Z těch našich druhů bych ho přirovnal k jezevci, váží od 8 do 11 kilogramů,” popisuje psíka zoolog Jiří Zbořil.

Jeho původní domovinou je oblast Korey, Japonska a východní Číny. Do Evropy se dostal jako kožešinové zvíře. Psíci jsou velmi přizpůsobiví a dokáží se zabydlet prakticky všude.

"Na své procházce přírodou ho ale s velkou pravděpodobností neuvidíte, neboť žije poměrně skrytým způsobem života a je extrémně plachý,” dodává Zbořil.

Oficiální sčítací metody tak v podstatě selhávají. Nikdo tedy neví, kolik jich vlastně v Česku žije.

Nejvíce jsou naštvaní myslivci, kterým se roztomilá šelma množí před očima neuvěřitelným tempem. Zatímco v osmdesátých letech odstřelili maximálně desítky kusů, vloni to bylo už přes tisíc

"Psík je schopen ulovit živočicha až do velikosti zajíce, bažanta, loví ptáky hnízdící na zemi, loví zpěvné ptactvo, rozčiluje se jeden z myslivců.

Bohužel jde o zvíře velice odolné a přizpůsobivé. Pokud například nemá ve svém okolí kořist, spokojí se s rostlinami a pokud nejsou ani ty, období nedostatku jednoduše prospí. Odborníci se tak obávají, aby časem nezpůsobil v ekosystému nenapravitelné škody.