V Mostech se toulá medvěd (Horizont)

27.03.2014 08:51

V Mostech se toulá medvěd (Horizont)

 

MOSTY U JABLUNKOVA
Po Mostech u Jablunkova se toulá medvěd. A minulý týden dostal chuť na med. Doplatil na to majitel úlů, které mu mlsná šelma ve snaze dostat se k plástvím značně poškodila. "Zvíře se ke včelstvu opakovaně vrátilo. Byli jsme se tam podívat až po škodách, kdy vlastník zařízení už všechny úly odvezl. Mohu potvrdit, že se opravdu jednalo o medvěda. Na místě jsme nalezli čerstvé medvědí stopy a zbytky pláství. Vše jsme zdokumentovali a zhotovili dva sádrové odlitky stop. Podle velikosti medvědích tlap odhadujeme, že se jedná o zvíře o hmotnosti asi 100-120 kg," sdělila Dana Bartošová ze Správy CHKO Beskydy a dodala, že majitel včel má v tomto případě ze zákona nárok na náhradu škody. Případ šetřil Městský úřad Jablunkov.
Škodu na úlu způsobil kousek pod zvoničkou směrem k Mostům z pondělí na úterý. "Stály tam čtyři mobilní úly. Šelma jeden rozebrala a vracela se k němu. Jelikož tady nebyl na podzim nebo v zimě pozorovaný žádný medvěd, možná se k nám zvíře zatoulalo ze Slovenska nebo z Polska, těžko říct," uvedl Jiří Vavřač, vedoucí odboru životního prostředí v Jablunkově. Starosta Mostů Josef Szotkowski poznamenal, že medvědí stopy našli lidé i na sjezdovce ve zbylém sněhu.
Pro medvěda je med stejným lákadlem jako pro dítě čokoláda. Překoná jakoukoliv překážku, aby se k němu dostal. "Včelstvo musí být proti nežádoucí návštěvě zabezpečeno elektrickým ohradníkem. Ten může medvěda zastavit. Jinak šelma nereaguje ani na střílení plastovými náboji, rozzuřené včely, kterým rozbíjí úl, a přelstí i různé nástrahy chovatelů," zmínil ředitel Národního parku Malá Fatra Michal Kalaš před časem v rozhovoru pro Horizont.
Dodal, že jeden včelař položil kolem celého včelínu klíny. Vypadalo to jako fakírské desky. Predátor se píchl o jeden klín, popadl desky, vyrval je a v klidu mlsal. Druhý muž umístil včelín do výšky. Lezl k němu po žebříku, který při odchodu vždy schoval. A stejně neuspěl. Nejdříve se domníval, že medvěd šplhá nahoru po tyči od úlu a začal ji natírat vazelínou. Marně. Až teprve po čase zpozoroval, že huňáč vyleze na tři metry vzdálenou břízu, odrazí se a šup na med. Zvířata vykoumala i to, jak obdržet co nejméně žihadel. Vyhodí úl ven ze včelínu, vytáhnou rámky a odběhnou s nimi dál od rozzuřených včel. Med v klidu sní a tak stále dokola.
Kalaš tehdy podotkl, že moc šancí k tomu, že by se medvědi usídlili na naší straně, nám nedává. "Nemají tady vhodný biotop, čili rozlehlé klidné oblasti, hluboké lesy. Zatoulají se do Slezských Beskyd, ale dlouho v nich nevydrží," konstatoval Kalaš. Nejhorší překážkou je podle něj obrovský provoz na cestách a budování nových silnic a dálnic, které od sebe lokality oddělí.