V muzeu slavil Hubertův cech

15.09.2014 12:50
V muzeu slavil Hubertův cech (Valašský deník)

Pořad v rožnovském skanzenu nabídl přehlídky dravců i psů, výstavy i zvěřinové speciality

Rožnov pod Radhoštěm
Důstojným holdem myslivosti a ochraně zvěře a přírody byl sobotní pořad ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.
Celodenní bohatý program, který pod názvem Myslivosti zdar připravili členové Českomoravské myslivecké jednoty, uvedla troubená svatohubertská mše za účasti trubačů Vojenských lesů a statků Lipník nad Bečvou a Pěveckého sboru svatého Huberta z Loučky.
Velký zájem zejména mezi dětmi byl o přehlídku dravých ptáků, kterou připravili pracovníci záchranné stanice v Hošťálkové. "Návštěvníkům skanzenu nabízíme jakousi osvětu. Jednak jim ukazujeme, které dravce, sovy a krkavcovité ptáky mohou u nás vidět. Ataké upozorňujeme na to, co se zvířatům ve volné přírodě může stát," přiblížila zakladatelka záchranné stanice Kamila Křupalová.
Největší radost udělala dětem možnost některého opeřence si pohladit či dokonce vzít si jej na okamžik na paži. "Vůbec jsem se nebál. Ale myslel jsem si, že toho dravce neunesu. Nebyl ale vůbec těžký," svěřil se devítiletý Ondra Vojáček, který nabízené možnosti využil.
Vedle dravců byla součástí sobotního programu také přehlídka zhruba padesáti plemen loveckých psů, vystoupení mistrů republiky ve vábení zvěře Václava Svobody a Milana Janíka, výstava obrazů s mysliveckou tematikou nebo ukázka tradičního rituálu pasování na myslivce a lovce zvěře. O hudební doprovod se starala cimbálová muzika Jožky Šmukaře a cimbálovka Světlina z Hutiska.
Program také podtrhl společenský význam, jaký myslivost u nás má. Vroce 2012 byla také zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví ČR. "Myslivci byli vždy v popředí při zavádění nových poznatků v chovu zvěře a ochraně přírody stejně jako u dodržování mysliveckých zvyků, obyčejů a tradic," připomněl předseda Okresního mysliveckého spolku Vsetín Michal Zubíček.