V Podyjí teď přibylo zimujících orlů mořských (Znojemský deník)

13.02.2013 13:12

 

 

V národním parku letos zimuje více orlů mořských, přírodovědci ale napočítali i více kormoránů. Ubylo naopak divokých kachen

Podyjí
Že je Národní park Podyjí výjimečným koutem přírody s nebývale pestrou paletou rostlin i živočichů, ví zdejší obyvatelé i odborná veřejnost už dlouho. Každoročně však jeho vzrůstající význam dokládají přírodovědci i svými pozorováními. Nejinak je tomu i po pravidelném lednovém sčítání vodního ptactva v tomto nejmenším národním parku v zemi.
Ochránci spolu s ornitology totiž mimo vodní ptáky napočítali rekordní počet zimujících orlů mořských. Na území parku jich zahlédli celkem šest. "Je to nejvíce od roku 2010, kdy zde těchto největších českých dravců sledovali pět," informoval David Grossmann ze správy parku.
Průměrné počty pozorovaných jedinců se ale běžně v Podyjí pohybují jen kolem jednoho až dvou. Ornitologové zde tohoto kriticky ohroženého dravce pravidelně pozorují vždy v zimě od 90. let.
Kromě toho měli ale v minulých dnech možnost pozorovat i orla královského. "Od roku 2000 se to přitom přímo v národním parku povedlo jen pětkrát," nastínil David Grossmann.
Zatímco v okolí Podyjí pozorování orlů královských přibývá, vidět tohoto celosvětově ohroženého dravce přímo v národním parku patří stále spíše ke zvláštnostem. Na území České republiky totiž leží západní hranice jeho rozšíření a kromě letošního pozorování ho ornitologové v minulosti nad národním parkem viděli jen čtyřikrát, a to třeba nad znojemskou přehradou u Hardeggu nebo na Čížovsku.
"Zjištěné údaje poslouží jako součást podkladů pro velkoplošné vyhodnocení na národní a posléze na mezinárodní škále. V lokálním měřítku tyto změny až tolik neodráží skutečné kolísání stavů populací," uvedl zoolog Správy národního parku Podyjí Martin Valášek.
Orli pozorovaní na Znojemsku se ještě nedávno dostávali do hledáčku i pytlákům. Naposled před čtyřmi roky přijali policisté v této souvislosti trestní oznámení na neznámého pachatele. Ornitologové totiž našli při pochůzce lesem nedaleko Hrabětic postřeleného orla mořského. Vzácný dravec byl zraněn na noze a křídle a musel se podrobit operaci. Na Znojemsku přitom nešlo o výjimečný případ. V minulých letech útočil neznámý člověk takto střelbou na chráněného orla nejméně třikrát. Dalšího ptáka pak objevili otráveného jedem.

I kormoránů je víc
Sčítání vodních ptáků se letos v Národním parku Podyjí konalo již po deváté. Ornitologové zde pozorovali jedenáct druhů zimujících opeřenců v celkovém počtu téměř devíti set jedinců.
"Zatímco počty volavek popelavých a labutí zůstávají dlouhodobě víceméně stabilní, letos byl zaznamenán na území národního parku dosud nejnižší počet kachen divokých, konkrétně 485 jedinců. Naproti tomu kormoránů bylo letos sečteno 263, zatímco loni pouze jednadvacet. Jejich počty však výrazně kolísají zimu od zimy," doplnil Valášek.