Valašští myslivci připravují zvěř na přicházející zimu (Valašský deník)

05.11.2012 09:06

Valašští myslivci připravují zvěř na přicházející zimu (Valašský deník)

 

Valašsko
Letošní zima bude zřejmě tuhá. Myslivci na Valašsku tak soudí podle zabělení zvěře, tedy množství podkožního tuku. Ten je zvířatům pro přežití zimy životně důležitý. S přikrmováním proto hajní začínají už od žní.
Kvůli sklizním na polích zvířatům ubývá přirozené potravy. Myslivci se jim proto snaží zajistit dostatečnou náhradu v podobě objemového, jadrného i dužnatého krmiva.
"K prvně jmenovaným patří například seno nebo letorosty," vysvětlil jednatel vsetínských myslivců Jan Janoušek. Průměrná honitba spotřebuje za zimu přibližně šedesát metráků jádra. "Jadrná směs obsahuje hlavně obiloviny pro spárkatou a kukuřici pro černou zvěř. Do dužnin se řadí třeba řepa," uvedl jednatel Janoušek.

Přikrmuje se pravidelně od žní
Potravu myslivci doplňují kaštany a žaludy. "Jednotlivá myslivecká sdružení je vykupují od dětí ze škol," prozradil Janoušek.
S přikrmováním se začíná už od žní. "Zvířata po říji musí znovu nabrat podkožní tuk, aby přežila pět měsíců zimy," uvedl jednatel.
Letos myslivcům zajišťování zásob znesnadňují vysoké ceny krmiv. "Dotace od státu navíc žádné nejsou. Peníze musíme shánět jen na plesech a z příspěvků jednotlivých členů," řekl Janoušek.
Na zimu jsou však všichni připraveni. "K dispozici máme třicet metráků ovsa a dvacet metráků cukrovky. Od dětí ze základních škol v Poličné a Valašském Meziříčí jsme vykoupili deset metráků kaštanů a žaludů," vyjmenoval hospodář Mysliveckého sdružení (MS) Poličná Branky Jiří Papež.
Kromě toho si každý člen sdružení, který má na starosti krmelce, připravil dvacet metráků sena. "Nezapomínáme ani na bažanty, pro které máme deset metráků pšenice," prozradil Papež.

Zima bude podle zvěře letos tuhá
Podobně jsou na tom na honitbách MS Kelečsko. "Po sklizni kukuřice jsme mohli nasbírat, co zbylo. Dužniny, jádro i objemová krmiva taky máme," řekl hospodář MS Kelečsko Libor Mašlaň.
Dodává, že podle zabělení zvěře, množství podkožního tuku bude prý letošní zima tuhá. "Lišky se sice ještě nepřebarvují a ani listí nepadá, ale tak to vypadalo i loni. Otočí se vítr a nárazově tu máme mrazy. Zima už brzy začne," doplnil Mašlaň.