Ve Francii opětovně povolili lov vlků (tyden.cz)

27.03.2014 08:52

Ve Francii opětovně povolili lov vlků (tyden.cz)

 

Debatní bouři odstartoval verdikt francouzské vlády umožňující omezený lov chráněného šedého vlka. K tomuto rozhodnutí dospěli politici poté, co se rozšířily útoky těchto predátorů.

Vlci šedí se pomalu ale jistě začínají znovuobjevovat v Evropě. Kromě Francie byly jejich smečky spatřeny i ve Španělsku jen 40 km od Madridu. Francouzští farmáři jen v lednu při vlčích útocích ztratili kolem sta ovcí. I proto je lov na vlky pro některé osobní záležitostí. "Viděl jsem jednoho, jak utíká pryč s jehnětem v tlamě. Další dvě ovce ležely mrtvé," řekl Ludovic Bruno, majitel několika set hlavého stáda pro list The Telegraph. "Jediné, co jsem cítil, byl vztek. Vlci jsou hrozbou pro můj život a moji budoucnost."

Farmáři a pastýři mohli se schválením vlády vlky šedé ve Francii lovit, až se ti ve třicátých letech 20. století dostali téměř na hranici vyhubení. V roce 1992 však do země dorazil alfa pár z Itálie a během následujících let se dravci rozšířili z francouzských Alp až do Centrálního masívu. Nedávno se objevili i v řídce osídlených oblastech východní Francie a minulý měsíc byl ilegálně zastřelený vlk nalezen necelých 100 mil od Paříže.

V současnosti se v zemi pohybuje kolem 300 kusů rozdělených do 25 smeček. Nárůst jejich výskytu se projevil smrtí více než šesti tisíc ovcí, což je téměř dvojnásobek počtu z předchozího roku. Podle evropských zákonů je ale vlk chráněné zvíře, které se nesmí lovit ani trávit. V momentě, kdy ale všechny ostatní prostředky na ochranu hospodářských zvířat selhaly, je však možné vlka usmrtit. Podle vládní vyhlášky tak může letos být zabito 24 vlků.

To však má v kompetenci pouze oficiální střelec, kterých je ve Francii nedostatek, ve výsledku čehož bylo loni zastřeleno jen sedm vlků. Vláda v reakci ustanovila tzv. "vlčí poručíky" mající také právo predátory střílet. Díky tomu mohou být vlci stříleni i běžných oblastech, kde představují problém. Toto rozhodnutí vyvolalo bouři nevole mezi konzervativci. "Je skandální, že je možné znovu lovit vlky, jako bychom byli ve středověku," citoval The Telegraph Jean-Francoise Darmstaedtera, prezidenta organizace Ferus.

"Je ještě horší, že tyto hony pořádají místní úřady. Říkáme tomu "politické vraždy", když tyto hony pomohou farmářům upustit páru, ale nic nevyřeší. Slepé střílení vlků nevyřeší problém. Když zastřelíte alfa samce, můžete tím docílit rozdělení smečky, což povede ještě k větším problémům."

Podle něj je řešením nasazení Pyrenejského horského psa, elektrického ohradníku během noci a varovné výstřely do vzduchu, když se vlci budou blížit. "Tato opatření mohou snížit útoky téměř na nulu," míní. Manželé Courronovi, kteří chovají 900 ovcí a koz, však všechna tato opatření již vyzkoušeli a i tak během loňského roku přišli o 60 kusů.