Vyřizování dotací myslivcům se zřejmě vrátí na krajské úřady

23.02.2015 13:57

 

Vyřizování dotací pro myslivce by mohly mít od ledna po roce opět na starosti krajské úřady, uvádí zpravodajství ČTK ze dne 2. púrosince 2014

Nyní to provádějí Krajské agentury pro zemědělství a venkov (KAZV) zřizované ministerstvem zemědělství, které mají být ale ke konci roku zrušeny. Poslanci dnes žádné úpravy této změny nenavrhli, beze změn ji doporučil schválit i sněmovní zemědělský výbor. Sněmovna o návrhu bude moci rozhodnout tento pátek.
Až do 31. prosince 2013 vyřizovaly příspěvky z Fondu životního prostředí na podporu vybraných mysliveckých činností krajské úřady. V důsledku změny zákona ale od letošního ledna přešla tato agenda na KAZV. Ty však ke konci roku zaniknou a jejich kompetence převezme Státní zemědělský a intervenční fond.
Agenda by tak od 1. ledna 2015 připadla ministerstvu zemědělství, které je ale nemůže interním pokynem přenést na podřízené organizace. To by pro vyřízení zhruba tisícovky žádostí o příspěvek ročně muselo nabrat minimálně šest zaměstnanců, což by znamenalo nárůst personálních nákladů o 3,6 milionu korun ročně.
Naopak krajské úřady návrat kompetence podle návrhu finančně nezasáhne. Po jejím převodu na KAZV jim totiž nebyl snížen příspěvek na výkon přenesené působnosti ani počet úředníků.