WESTERNOVÁ STŘELBA

29.04.2010 09:43

WESTERNOVÁ STŘELBA

V roce 1998 skupinka nadšenců okolo již zesnulého Romana Horešovského, založila Asociaci westernových střelců (registrace na MV ČR 13. 8. 1998), jako zájmové sdružení osob zabývajících se dobou divokého Západu, sběratelstvím a střelbou z historických zbraní severní Ameriky druhé poloviny 19. století. – AWS. Postupem času přibývalo nových členů a během pěti let se původní skupinka rozrostla na téměř 300 členů z celé České republiky. Původní sdružení, ve kterém se všichni znali a věci řešili neformálně se změnilo na velkou organizaci s pevnými pravidly a respektovanou strukturou.

http://www.aws-czech.cz/

        Westernová střelba přišla samozřejmě původně z USA, ale i u nás zdomácnělaa má řekněme siloné kořeny, svá striktní a jasná pravidla, své soutěže, mimo jiné i mistrovství republiky, mistrovství světa, různé memoriály apod.

        Závody westernové střelby (správněji tedy Kovbojské akční střelby – SASS – Single action shooting society) se vyznačují zejména pokud možno dobovým oblečením, střílí se revolvery SA (single action – pro neznalé, musí se po každém výstřelu ručně natahovat kohout) dále pak pušky LA (lever action – pro neznalé – pákovky, Winchester, Henry) a to jak na klasické pistolové ráže, tak i na půškové ráže, pušky, karabiny dobové (zadovky apod.) brokovnice (dostavníkové dvojky, jak hamerlesky, lankasterky, příp. pump-action brokovnice, LA – lever action brokovnice), pále potom např. Derringery, a revolvery i pušky černopraché, perkusní.

        Samotné závody jsou trošku podobné IPSC. Používá se TIMER – měřič času. Na jednotlivých STAGE se měří čas střelce, střílí se na kovové gongy, poppery, terče, i papírové, používají se různé pohyblivé mechanismy, kývačky apod., střílí se z různých pozic, přebíjí se (rychlost přebíjení bývá velmi důležitá až stěžejní) na jednotlivých STAGE se střílí z různých zbraní, či jejich kombinací, střílí se z různých pozic, různými způsoby. Hodnocení je tedy založeno na přesnosti a rychlosti. Podobně jako u jiných střeleckých disciplín je kladen velký důraz na bezpečnost. Střílí se v různých kategoriích.

        Dalším specifikem kovbojské akční střelby je kromě autentického dobového oblečení i používání střelecké přezdívky odpovídající postavě nebo profesi z doby pozdního 19. stol. , příp. hollywoodské westernové postavě. Přezdívka je nekopírovatelná, tzn. je jen jeden Billy the Kid, jeden Doctor, jeden Kid Bill apod.

Základními zbraněmi westernových střelců jsou zejména:

Revolvery

Westernové – SA (single action) Colt, Remington Obvykle ráží: 357Mag., 45LC , 45ACP , 44-40W , 44sp , 38-40W, 38sp , 38LC , 44Colt , 44Russian , 45Schofield . Výrobci: A.UBERTI, F.LLI.PIETTA, WINCHESTER, REMINGTON, COLT, I.A.B., DAVIDE PEDERSOLI, ARDESA, ARMI SPORTCHAPARRAL ARMS, BOITO, ROSSI, USFA, RUGER, Norinco, BERETTA (CHIAPPA ARMS),

Pušky

LA (lever acion) pušky , karabiny, pákové opakovačky, příp jiné opakovačky, jednoranné kulovnice apod. Obvyklé ráže: 45LC , 44-40 , 45-70 , 40-65 , 45-90 , 45-120 , 38-55 , 30-30 357Mag. , 38-40 , 32-20  22LR , 22Mag. , 357Mag.,38sp , 44sp , 22Hornet ,44Mag. Výrobci: A.UBERTI, F.LLI.PIETTA, WINCHESTER, REMINGTON, COLT, I.A.B., DAVIDE PEDERSOLI, ARDESA, ARMI SPORTCHAPARRAL ARMS, BOITO, ROSSI, USFA, RUGER, Norinco, BERETTA (CHIAPPA ARMS),

Brokovnice

Dostavníkové dvojky, jak hamerlesky, lankasterky, příp. pump-action brokovnice.

Revolvery, pušky perkusní

A příp. další doplňky jako jsou Derringery, lasa, biče, luky, nože atd. atd.

Pár videí opravdu rychlých střelců. Našich i zahraničních. Podívejte se sami, příp. doporučuji podívat se na nějaké závody:

Itálie - 1.EUROPEN END of TRIAL- Mazzano 2008 .

V.DAYS of TRUTH 2008 DOMANIŽA - SLOVENSKO .

PHILIPPSBURG 2008 .

P.K.