XV. Mistrovství České republiky ve vábení jelenů opanoval Jan Brtník

27.06.2012 14:00

25.6.2012

Jiří KasinaXV. Mistrovství České republiky ve vábení jelenů opanoval Jan Brtník

V sobotu 23. června opět na tradičním místě na nádvoří Loveckého zámku Ohrada a v rámci již tradičního programu Národních mysliveckých slavností proběhl již v pořadí patnáctý půlkulatý ročník Mistrovství republiky ve vábení jelenů.

 

Letošní ročník byl zvláště důležitý, protože tři nejlepší postupují na Mistrovství Evropy v roce 2013, které budeme pořádat v sobotu 1.6.2013 právě my, v Lysé nad Labem v rámci výstavy Natura Viva.

Na Ohradu se sjelo a zaregistrovalo celkem 18 vábičů, pravda, doufali jsme, že půlkulatý ročník přitáhne i některé zkušenější matadory z předchozích soutěží, ale i tak to byla účast početná a reprezentativní.

Výkony posuzovala jako obvykle šestičlenná porota ve složení Ing. Jan Kupka (předseda), Václav Svoboda, Ing. Miroslav Kortan, Ing. Karel Schwamberger (zástupce LČR), a Hubert Faber. Bohužel jsme museli ze zdravotních důvodů oželet účast tradičního porotce Oldřicha Novobilského.

Porotci rozhodli pro soutěžící v prvém kole předvést hlas mladého hledajícího jelena a hlas jelena stojícího u laní, jedenáctka postupujících do druhého kola pak předvedla ještě hlas starého hledajícího jelena, vítězný ryk a odpočinkové mrmlání. O pořadí na šestém a sedmém místě musel rozhodnout dodatkový rozstřel – hlas dvou paralelně jdoucích jelenů na říjišti, přičemž v ukázce musel být znát hlasový rozdíl mezi jeleny.

Vcelku jednoznačně se bodově v celkovém součtu oddělila vítězná trojice, titul získal již podruhé rozdílem šesti bodů Jan Brtník, druhou příčku obsadil Tomáš Třeský a o jeden jediný pouhý bod byl bronzový Jiří Frič.

Vítěz získal kromě již tradičního atributu – zdobeného tesáku z dílny Oldřich Duška i kulovnici Rossler Titan 6 (věnovala firma KOZAP Uherský Brod), druhý v pořadí získal obraz ak. mal. Václava Nasvětila a dalekohled SWAROVSKI SLC 8x56, třetí pak získal zaměřovací dalekohled MEOPTA Meopro 4 -12x50. Ale i soutěžící na dalších místech získali kvalitní dalekohledy Nikon, Bresser, svítilny Fenix a další věcné ceny od redakce Myslivosti a firmy Rembrandt. Letos jako zajímavý suvenýr dostali všichni účastníci včetně porotců speciálně vyrobené tričko se znakem soutěže.

Děkujeme všem, kteří se soutěže zúčastnili, zveme i všechny ty, kteří ještě odvahu nenašli. Že nejsou obavy na místě dokazují mladé tváře – ze čtyřech studentů SLS Žlutice, kteří nikdy nesoutěžili se hned dva dostali do druhého kola a statečně se vyrovnali zkušenějším borcům.

Těšme se tedy na další ročník národní soutěže na Ohradu a ještě předtím zafanděme první červnovou sobotu 2013 v Lysé při Mistrovství Evropy.