Z obory Hukvaldy zmizela socha lišky Bystroušky (Moravskoslezský deník)

04.06.2015 12:25

                                                    

Slavná socha stála v oboře pod hradem Hukvaldy přes padesát let. V noci na včerejšek ji někdo ukradl
Hukvaldy
Šok, lítost i opovržení se od včerejška šíří Hukvaldy. Jeden ze symbolů obce, slavnou sochu lišky Bystroušky v tamní oboře, někdo ukradl.
"Zloději odsekali v noci na středu z kamene lišku i pamětní desku. Využili pravděpodobně klimatické podmínky, které tady během noci panovaly," uvedl oborník Milan Koutný, který hodnotu odcizeného památníku odhaduje na sto tisíc korun.
Symbolickou hodnotu má ale socha nevyčíslitelnou. Traduje se, že kdo se dotkne zlatého liščího ocásku a něco si přeje, do roka se mu přání splní. I proto se u sochy při cestě na hrad zastavovali místní i turisté s fotoaparáty v rukou.
Na krádež upozornili pracovníci obory. Ti o události informovali policii a ostravsko­opavské biskupství, kterému hukvaldská obora patří. "Byl to pro mě neskutečný šok, nemohl jsem si toho nevšimnout, protože je to symbol, který k Hukvaldům prostě neodmyslitelně patří," řekl Deníku hradní kastelán Miroslav Holiš s tím, že ho napadlo několik verzí, kde liška Bystrouška i s popisnou tabulkou nakonec skončí.
Lidé nechtěli krádeži uvěřit
Na sociálních sítích se zpráva o zmizení slavné sochy začala lavinovitě šířit včera před polednem. Mnozí diskutující lidé tomu nechtěli uvěřit. Leckteří obyvatelé Hukvald i lidé z okolí se k památníku šli raději osobně přesvědčit, jestli je pravda, co se povídá. U místa se míjeli i s televizními štáby.
"Co mám k tomu říct? Takové věci se mi nelíbí. Chodím sem hodně často, úplně mi to vyrazilo dech. Když už ani tohle nezůstane. Doufám, že se socha najde a vrátí na místo, patří tady. Teď už záleží na policii," řekla Deníku u místa, ze kterého se socha ztratila, jedna z návštěvnic obory, Marie Šimíčková z Veřovic.
Případ teď prošetřují policisté, kteří chtějí způsobenou majetkovou škodu specifikovat až na základě vyjádření znalců. Po pachateli začali intenzivně pátrat.
"V této souvislosti žádáme veřejnost o jakékoli informace, které by vedly k dopadení pachatele a nalezení věci. Nelze vyloučit, že socha by mohla být nabízena ve sběrnách," poznamenala krajská policejní mluvčí Daniela Vlčková. Socha lišky Bystroušky byla v hukvaldské oboře instalována společně s pamětní deskou v roce 1959. Postavení pomníčku iniciovali lesníci a myslivci. Dva měsíce po její instalaci liška zmizela a byla nahrazena novým odlitkem v roce 1962.
***
Pomozte policii
Biskupství ostravsko­opavské se společně s policií obrací na širokou veřejnost se žádostí o pomoc při pátrání po odcizené soše a pamětní desce. Případní svědci mohou skutečnosti, které se případu týkají, sdělit telefonicky na čísle 721 862 220. Využít lze i bezplatnou telefonní linku 158.
K tématu
Liška Bystrouška je lyrická pohádka či bajka z roku 1920 určená původně dětem spisovatele a novináře Rudolfa Těsnohlídka o chytré lišce. Příběh zaujal také skladatele Leoše Janáčka, který se v Hukvaldech v roce 1854 narodil. Posloužila mu jako libreto k opeře Příhody lišky Bystroušky. j Málokdo už dnes ví, že odlitek lišky byl zhotoven v roce 1960 ve slévárně ostravské Nové huti. "Dělali jsme ji brigádně, odpoledne po šichtách," vzpomíná tehdejší mistr Jiří Seidel. "Nejdříve jsme udělali sádrový model, pak jsme lišku odlili z bronzu, potom se to ještě muselo speciálně upravovat, než vše dostalo konečnou podobu. Bylo to pracné."