Zabránit nehodám s divočáky mají pachové ohradníky (Zlínský deník)

10.04.2012 20:01
 

 

Zlínský kraj – Až smrtí řidiče může v horším případě skončit srážka osobního auta se stopadesátikilovým divočákem. A není to zdaleka scestný případ. Také myslivci v regionu upozorňují, že černá zvěř se v posledních letech rapidně přemnožila a zmíněné tragické nehody by policisté mohli mít prakticky každý den, lidově řečeno, na talíři.

Zabránit střetům mají takzvané pachové ohradníky, které myslivci v poslední době hojně instalují na patnících u frekventovaných cest, kde zvěř nejčastěji vybíhá z polí či lesů.

„Věřte mi, že pohled na nehodu, ve které se srazí divočák s autem, není vůbec pěkný. Šofér i prase jsou během okamžiku na místě mrtví,” potvrzuje například František Libosvár, předseda mysliveckého sdružení Halenkovice, kde kvůli přemnožení kanců v těchto dnech trpí nejvíce. Výjimkou ale není ani Kroměřížsko. „Přemnoženi jsou nejvíce na Koryčansku či v okolí Kyselovic. Stáda divočáků hodně také přebíhají přes cestu do Věžek. Donedávna také přes silnici, když se stavěla rychlostní komunikace do Zlína,” vyjmenoval za odbor životního prostředí kroměřížské radnice Martin Liška.

Na Vsetínsku se s přemnoženými divočáky potýkají o poznání méně. Instalaci pachových ohradníků však rovněž nepodceňují. Jedná se vpodstatě o dřevěné kolíky,na které se umístí odpuzující pěna. „Jsme ochotni zařízení aplikovat do rizikových míst, a to i zadarmo. Každé tři týdny se ale ohradníky musejí obnovovat, pach totiž vyprchá. Jedna sada, která přijde asi na šest tisíc korun, vystačí na měsíc. Odrazuje nejen divočáky, ale i veškeré šelmy,” popisuje zařízení předseda rady Okresního mysliveckého spolku Vsetín Michal Zubíček. Ačkoliv jsou ohradníky užitečné, jde jejich pořízení do peněz. „Měl být vyhlášený dotační titul, ze kterého bychom mohli získat peníze na nákup ohradníků. Záměr ale nebyl dotažený do konce,” krčí rameny Zubíček. Zlínský kraj na to letos vyčlenil dvě stě tisíc korun, a to prostřednictvím odboru životního prostředí a zemědělství. „Rádi bychom získali i peníze od odboru dopravy a jiných insitucí, kterých se problematika dotýká. Vloni jsme vyčlenili podstatně nižší částku, a to jen dvacet tisíc korun,” vyčíslil Zdeněk Florián z oddělení zemědělství, lesního hospodářství, myslivosti a rybářství Zlínského kraje. I on předpokládá, že počty divočáků dosáhnou v letošním roce vysokých hodnot, neÂli rekordu. Podle zlínské policejní mluvčí Jany Bartíkové se už letos v celém kraji stalo třicet dopravních nehod se zvěří. „Z toho ve třech případech se auto střetlo právě s divokým prasetem, v ostatních se jednalo o lesní zvěř,” informovala mluvčí. Za loňský rok evidují policisté 127 nehod. U jedenácti z nich figurovala divoká prasata.