Zemědělci na řepce vydělají. Ale zabíjí zvěř, říkají myslivci

04.05.2010 08:56

4. května 2010 0:00

ZLÍNSKÝ KRAJ Víc řepky, nebo méně řepky? Zemědělci s myslivci by se kvůli této otázce poprali. Ti první ji mají rádi, druhým vadí.

„Pěstujeme řepku na 130 hektarech. Jejím prodejem částečně nahrazujeme výpadek například za vojtěšku a jetel,“ pochvaluje si předseda zemědělského družstva ve Fryštáku Milan Zavrtálek. Cena plodiny sice za poslední roky spadla z asi dvanácti tisíc korun na 7 300, i tak je ale ve srovnání s jinými rostlinami výhodná.

Jenže myslivci za žlutými lány vidí mrtvé srnčí. Zvěř totiž při nedostatku jiné potravy řepku s oblibou žere. „Řepka láká srnčí, protože zůstává i v zimě zelená. Má však málo vláknin a to způsobuje zvěři velké zažívací problémy. Řepka ve vnitřnostech zkvasí a v krajních případech může dojít až k úhynu. Odhaduji, že v našem revíru takhle ročně pojde asi 15 kusů srnčí zvěře,“ říká hospodář mysliveckého sdružení Bohuslavice-Březnice Miroslav Ohnůt. Přiotrávená zvěř navíc může způsobit i komplikace na silnicích. Ztrácí plachost, často se vpotácí až mezi lidská obydlí a na blížící se auto téměř nereaguje. A ještě jedna nepříliš pozitivní vlastnost řepky na závěr. Olejnina produkuje velké množství pylu, takže alergici mají o starost navíc.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jihovýchodní Morava

Autor:

  • (rh)