Zlínský soud zprostil viny myslivce, kterého obžaloba vinila z pokusu vraždy

08.04.2010 08:57

 

Zlínský soud zprostil viny myslivce, kterého obžaloba vinila z pokusu vraždy

08.04.2010 - - | Mediafax


 

ZLÍN - Krajský soud ve Zlíně ve středu zprostil obžaloby třiačtyřicetiletého myslivce Luboše Novotného, kterého obžaloba vinila z pokusu vraždy. Sám státní zástupce Roman Kafka navrhl zproštění obžaloby kvůli absenci přímých důkazů, obhájce obžalovaného Josef Kapušňák rovněž navrhl zproštění obžaloby.

Podle obžaloby se Novotný měl v lese pokusit zabít svého kamaráda a významného obchodního magnáta z Prahy. Událost se stala 26. října roku 2008 v lese mezi Velehradem a Salaší. Novotný šel se svým kamarádem do lesa na lov, vše se ale nakonec zvrhlo v boj o život. Podle obžalovaného se u posedu rozdělili. "Byla hustá mlha a mrholilo. Šel jsem pomalu, když jsem najednou uslyšel výkřik a žuchnutí. Ohlédl jsem se a viděl jsem jen, jak se ve vzduchu mihla postava. Okamžitě jsem běžel zpět k posedu a na zemi spatřil kamaráda. Tekla mu z ucha krev a vypadalo to, že nežije. Otočil jsem ho tak, aby neměl hlavu směrem dolů ze svahu a začal shánět pomoc," uvedl už loni před soudem Novotný.

Podle obžaloby ale obchodník z posedu nespadl vlastní vinou. Novotný však obvinění rezolutně odmítal. "Snažil jsem se mu za každou cenu pomoci. U posedu nebyl signál, tak jsem běžel na kopec přivolat záchranku. Pak jsem ještě seběhl dolů k cestě a podařilo se mi zastavit auto. Požádal jsem ty lidi, aby počkali na příjezd záchranky," řekl Novotný.

Soudce Radomír Koudela vyslechl také dva členy záchranného týmu. Oba se shodli, že Novotný se snažil těžce zraněnému pomoci. Jeho výpovědi nahrávají rovněž slova soudního znalce z oboru lékařství. Podle znalce zranění obchodníka nasvědčují tomu, že si je přivodil pádem z výšky. Padesátiletý muž totiž utrpěl zlomeninu několika žeber v jedné přímce, zlomeninu kyčelního kloubu a především těžká poranění hlavy. Zranění měl pouze podél levé strany těla. "Nemohu sice vyloučit, že by zranění nemohla vzniknout také aktivním násilím, ale pravděpodobněji se mi to jeví jako důsledek pádu," podotkl znalec.

U soudu byl vyslechnut i bratr těžce zraněného. Podle něj byl Novotný bratrův kamarád, sám ho ale neměl rád. "Dokážu si představit, že se mohl bratra pokusit zabít. Buď z vlastního zájmu, nebo pro někoho dalšího," sdělil u soudu bratr oběti. Těžce zraněný muž utrpěl poškození mozku a úraz mu způsobil trvalé následky. "Chodí o francouzských holích a naučil se i docela dobře mluvit. Je ale na úrovni asi pětiletého dítěte. Podle mého názoru je více mrtvý než živý," poznamenal bratr zraněného.

V závěrečné řeči Novotný uvedl, že doufá v budoucnu v úplný mentální návrat zraněného obchodníka do života, aby pak mohl potvrdit, že mu skutečně chtěl pomoci. V případě uznání viny hrozilo Novotnému odnětí svobody až na 15 let.

Rozsudek dosud není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.