Chystáte se na mezinárodní výstavu Natura Viva do Lysé nad Labem?

14.05.2015 17:36

Chystáte se na mezinárodní výstavu Natura Viva do Lysé nad Labem? 

Petr Šeplavý '       
Chystáte se na mezinárodní výstavu Natura Viva do Lysé nad Labem?
Všichni, kteří se chystají na mezinárodní mysliveckou výstavu Natura Viva mají nejvyšší čas zajistit si vstupenky předem a vyhnout se tradiční frontě u pokladen. Ačkoliv organizátoři počítají se zvýšeným zájmem návštěvníků, a proto dobu trvání mezinárodní myslivecké výstavy a přehlídky prodloužili na 6 dní, nelze vyloučit nárazové fronty u pokladen.
Jednou z možností jak se vyhnout čekání ve frontě je objednávka vstupenek dopředu. Tato možnost má však svá pravidla. Počet takto objednaných vstupenek musí být minimálně 25 ks na jednu objednávku a musí být objednány nejpozději 14 dní před výstavou, tedy do 5. 5. 2015. Pokud si objednáte vstupenky včas, tak se vyhnete frontě a ještě získáte téměř 30 % slevu na každou vstupenku (místo 140 Kč zaplatíte 100 Kč za jednu vstupenku).
Objednávkový formulář naleznete na www.naturaviva.cz, pod odkazem základní informace/návštěvníci. Objednávku pošlete na adresu VÝSTAVIŠTĚ LYSÁ NAD LABEM, spol. s r.o., Masarykova 1727, 289 22 Lysá nad Labem, nebo můžete poslat e-mail s objednávkou na vll@vll.cz, případně poslat faxovou objednávku na telefonní číslo 325 552 052325 552 052.
Všichni, kteří se chystáte na výstavu individuálně a jste členy ČMMJ nebo předplatiteli časopisu Myslivost, můžete také obdržet slevu na vstup. Pro členy ČMMJ obdrží slevové kupóny vaše mateřské okresní myslivecké spolky, kde si je budete moci od dubna vyzvednout. Vyplněný kupón, kde uvedete své jméno, členské číslo v ČMMJ a název vašeho OMS, odevzdáte na pokladně a obdržíte zlevněnou vstupenku za 100 Kč.
Předplatitelé časopisu si mohou vystřihnout a vyplnit kupón z časopise. Na kupónu před odevzdáním uvedete jméno a číslo předplatitele.
Kupon pro slevu pro předplatitele najdete v Myslivosti 5/2015 na str. 89
Jednotlivé slevy nelze sčítat, ale na předplatitelské číslo z časopisu můžete s sebou vzít například manželku.
Zájemci o katalog trofejí jej obdrží přímo na pokladně nebo v informačním středisku na vstupu a také na stánku ČMMJ v hale B a v informacích v hale A2 u trofejí.
 
Který den je nejvhodnější výstavu navštívit?
To je složitá otázka. Každý den výstavy bude věnován nějakému konkrétnímu programu.
V úterý 19. 5., první den výstavy, nás čeká od 10.00 slavnostní zahájení a představení vzácných hostů a zahraničních účastníků výstavy.
Ve středu 20. 5. Je Myslivecký den odbornosti, ambasadorem dne je herec a kynolog Marian Roden. Ve středu se koná také mezinárodní odborný seminář na téma Myslivecká organizace a její poslání pro přírodu a společnost.
Čtvrtek 21. 5. je věnován dětem, lesnickým školám a vzdělávání. V 13.00 hodin zahájíme na pódiu v hale B soutěž Mladý trubač pod záštitou státního podniku Lesy ČR. Věřím, že naše mladé trubačské naděje přijde podpořit co nejvíce fanoušků lovecké hudby. Ambasadorem dětského dne je známý režisér oblíbených večerníčků pan Václav Chaloupek, který mnohé překvapí také svou výstavou obrazů s loveckou tématikou.
Zájemcům by také neměl uniknout zajímavý seminář, který připravilo Ministerstvo zemědělství na téma "Kde dotace pomáhají - venkov, lesnictví, myslivost". Kapacita přednáškové místnosti v hale C, kde se bude seminář od 14.00 hod. konat je omezená, tak se včas přihlaste. Kontakt najdete opět na www.naturaviva.cz.
V pátek 22. 5. se nám představí ženy, které svůj život zasvětily myslivosti, rybářství nebo včelařství. Ambasadorkou dne žen se stala Klára Jandová, která bude programem provázet.
Sobota 23. 5. je věnována zájmovým klubům ČMMJ. Autoři, sokolníci, trubači, vábiči, fotografové, videotvůrci i dámy české myslivosti představí svoji činnost.
Můžeme se také těšit na otevřené česko-slovenské Mistrovství ČR ve vábení jiných druhů zvěře, které se uskuteční od 11.00 hodin na pódiu v hale B nebo na pikantní souboj Česko versus Slovensko ve vábení jelenů. Oba státy jsou zakládajícími státy ME ve vábení jelenů a patří mezi ty nejúspěšnější. Soutěžit se bude o pohár ředitele VLS ČR, s.p. a lze se jen dohadovat, zda bude úspěšnější čytřnásobný mistr Evropy Jan Brtník, který přislíbil účast, nebo další dva naši zkušení vábiči, nebo zda vyhraje družstvo Slovenska.
Neděle 24. 5. bude zasvěcena umění. Vyhlásíme výsledky fotografické soutěže Zlatý jelen Slávy Štochla a výtvarné soutěže Zlatý kokršpaněl Jaroslava Bézy. Tvorbu Jaroslava Bézy a dalších výtvarníků si budete moci prohlédnout jak v hale B, tak také v hale A2 u trofejí. Milovníci umění zde naleznou tradiční stánek Václava Nasvětila i díla Aleši Vaice, Ondřeje Zahradníčka, Hanky Křenkové, Petra Slaby a fotografie členů Klubu fotografů ČMMJ.          
Každý den je připraven ve spolupráci s lesními pedagogy VLS ČR, LČR a dalšími program pro děti. Od 10.00 do 15.00 budou na pódiu probíhat odborné přednášky a hovořit zajímaví hosté.
U trofejí budete moci zhlédnout přehlídku srnčích trofejí Pavla Scherera, rekordní berany z MS Bor Machov nebo vhodit svůj hlas do soutěže o nejzajímavější raritu.
V komerčních halách C a A1 je pro vás připravena pestrá nabídka zboží a služeb z celé široké oblasti myslivosti.
A až vás zmůže pestrý odborný program a šoulačka mezi trofejemi a vystavovateli, tak si můžete odpočinout při dechovce u stánků s občerstvením. Přesné informace o programu a vystavovatelích najdou přímí předplatitelé v příloze časopisu Myslivost.
Tak nevím, jestli vám stručný výčet programu pomohl ve vašem rozhodnutí, kdy navštívit výstavu, ale jsem přesvědčen, že ať zvolíte libovolný den, bude pro vás návštěva výstavy zajímavá a obohacující o nové poznatky.
Více o výstavě na webových stránkách www.naturaviva.cz 

Těšíme se na Vás i vaše rodiny.
Petr ŠEPLAVÝ
předseda organizačního výboru výstavy