Myslivci nainstalovali na dvou místech Vsetínských vrchů sochy svatého Huberta

28.07.2010 10:21

 

Myslivci nainstalovali na dvou místech Vsetínských vrchů sochy svatého Huberta

27.07.2010 - | Mediafax


 

VSETÍN - Dvě dubové plastiky svatého Huberta zkrášlují nově hřeben Vsetínských vrchů. Mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová agentuře Mediafax řekla, že je tam instalovali členové Mysliveckého sdružení Jasenka.

Jedna plastika se nachází na Putýrce a druhá na hřebenové cestě z Vesníku na Jasemku. Myslivci sochy instalovali během uplynulého víkendu a oslavili tak 60. výročí od svého založení. Hubert je tradičním patronem myslivců.

"Plastiky vytvořili řezbáři Roman Mikuš a Kamil Kopřiva. Z velké části vznikly během řezbářských dnů, které se před dvěma lety uskutečnily v Jasence. Už tehdy jsme počítali s jejich umístěním na hřebenech Vsetínských vrchů," podotkl Jaroslav Tkadleček, člen Mysliveckého sdružení Jasenka, na jehož popud sochy vznikly.

Výrobu i osazení obou plastik si myslivci zajistili vlastními silami a prostředky.

Svatý Hubert byl původem šlechtic a lovec z Akvitánie, který se podle pověsti na Velký pátek setkal s jelenem, kterému mezi parohy svítil kříž. Ochraňovat by měl nejen myslivce, ale i turisty. Svatý Hubert bývá totiž vzýván i proti pokousání psem a uštknutí.